Od:
Do:

Župa sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca predstavila monografiju i medalju povodom 20. obljetnice postojanja

Župa sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca predstavila monografiju i medalju povodom 20. obljetnice postojanjaČAKOVEC, 4. 6. 2020.
Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec-Jug u četvrtak 4. lipnja javnosti je predstavila prigodnu medalju i monografiju povodom 20. obljetnice postojanja župe.

O monografiji i medalji su, nakon svete mise koju je u župnoj crkvi slavio domaćin, fra Tomislav Božiček, govorili Nataša Kralj, prof. i lektorica izdanja, zatim dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. emer. i književni povjesničar, te Damir Mataušić, prof., akademski kipar i medaljer.

Riječ je o dopunjenoj monografiji iz 2011. godine, u izdanju tiskare Letis, čiji su autori, pod geslom “Gradimo živu Crkvu” prof. Vladimir Kapun, fra  Antun Jesenović i fra Tomislav Božiček. Tijekom nastanka ove monografije nažalost su ovozemaljski život napustili njezini prvi autori: profesor Vladimir Kapun, autor povijesnog dijela monografije, i fra Antun Jesenović, prvi župnik novoosnovane župe na čakovečkom Jugu. Stoga je jedini živi autor ove monografije, sadašnji župnik fra Tomislav, ovo dopunjeno izdanje posvetio upravo ovoj dvojici braće franjevaca. Kaže kako je ovo neka vrsta spomenice koju bi svaka župa trebala imati.

Fra Tomislav Božiček: “Naglasak stavljen na djelovanje žive Crkve”

- Posebnost monografije je što predstavlja vrhunac slavlja 20 godina ove naše župe. Uz pokojne autore, profesora Vladimira Kapuna i fra Antuna Jesenovića, tu su mnogi drugi suradnici koji su ugrađeni u ovu monografiju kao što su fra Ivan Lončar i fra Albin Novak. Osobito je u monografiji naglasak stavljen na djelovanje žive Crkve, posebno aktivnosti raznih zajednica, braniteljske obitelji s obzirom na to da je devetero branitelja iz ove župe dalo svoje živote u Domovinskom ratu. Također, mogu se u monografiji pronaći i molitve po zagovoru svetog Antuna, tako da se ima što pročitati u ovoj monografiji - rekao je fra Tomislav.

Monografija zapravo obuhvaća 20 godina postojanja župe, od 1999. do 2019. godine, te je prikazano što se događalo na ovome području od same ideje do realizacije nove crkve, ali i župne zajednice koja u njoj živi i duhovno raste. Zabilježeni su njezini prvi početci, povijesne odluke o novoj crkvi na čakovečkome Jugu, smještaj i uređenje crkve, imena svih župnika i vikara, te svih osoba iz javnoga i duhovnoga života važnih za podizanje ovoga pastoralnoga centra. Lektorica monografije je profesorica hrvatskoga jezika, ujedno župljanka, Nataša Kralj.

- Monografija dokazuje da pastoralni vijećnici i svi oni koji pripadaju župi mogu aktivno sudjelovati u svim aktivnostima župe. Monografija je namijenjena svim župljanima, ali i široj javnosti, onima koji vole ovu župu i koji su ovdje odrasli. Osim žive Crkve koju čine njezini vjernici, u njoj su popisani i svi franjevci koju su je stvarali, a ona je sjećanje i na dva autora koja nažalost više nisu s nama - poručila je prof. Kralj.

Monografija; osobna iskaznica župe

Crkva posvećena svetom Antunu građena je u vrijeme Domovinskoga rata te u prvim danima slobodne Hrvatske, vremenima koja nisu bila lagana ni u kojem smislu. Prva monografija tiskana je u lipnju 2011. godine u vrijeme župnika fra Antuna Jesenovića, a sadašnja je nadopunjena poglavljima koja se odnose na djelovanje „Žive Crkve“, a nju čine njezini vjernici koji sudjeluju u svim duhovnim događanjima proteklih godina. Dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. emer. i književni povjesničar, slaže se da bi svaka župa trebala imati ovakav jedan pisani spomenik.

- Nevezano samo za ovu župu ili Međimurje, mislim da bi svaka župa trebala imati ovakvo što. Ovo je za mene jedna osobna iskaznica župe. Znamo što znači pisani i zapisani tekst. To je memorija kojom se nadahnjuju generacije. U tom kontekstu ova monografija jest vrijednost - napomenuo je dr. sc. Hranjec.

Osim monografije, velika radost za ovu čakovečku župnu zajednicu je i medalja koju je u limitiranom izdanju od stotinu primjeraka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu izradio zagrebački akademski kipar i medaljer Damir Mataušić. Autor je više od 150 kovanih medalja u zlatu i srebru, 36 optjecajnih i jubilarnih apoena Republike Hrvatske realiziranih kroz natječaje među kojima je apoen od pet kuna s motivima Senjskoga glagoljskoga misala, 10 apoena od 25 kuna s različitim prigodnim motivima primjer su prvoga dvanaesterokutnog bimetalnog novca kovanoga u svijetu, kao i jubilarnog apoena od 15 € za Republiku Irsku.
Oblikovao je desetak javnih nagrada u kulturi, športu i javnom životu (Marin Držić, Lovro Matačić, Marija Jurić Zagorka, Ivo Horvat, Vicko Andrić, Stjepan Ivšić, Mladost…) te javnog spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Omišlju, oltarnog križa i križnog puta u crkvi sv. Augustina Kažotića u Zagrebu, te skulpture – makete „Zagreb pozdravlja“ u Zagrebu.
Dobitnik je više izvedbenih nagrada na polju numizmatike i nagrada na internacionalnim natječajima te je ukazom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan Danicom s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Kao redoviti profesor predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Medalja kao nastavak tridesetogodišnje suradnje

- Medalja je nastavak moje tridesetogodišnje suradnje s Hrvatskom franjevačkom provincijom svetih Ćirila i Metoda. Drago mi je da sam bio odabran da napravim ovu medalju povodom 20. obljetnice župe. Medalja u sebi sadrži sva obilježja proslave, samu crkvu i logo proslave. Ona je osuvremenjena da bi naprosto bila unutar vremena i prostora te događaja o kojem se radi - o medalji je kazao njezin autor Damir Mataušić.

Medalja je, spomenimo, izrađena od kovanog patiniranog tombaka. Dostupna je u prigodnom etuiju s certifikatom. Promjera je 60 milimetara. S jedne strane medalje nalazi se broj 20 koji označava 20 godina od osnutka župe. U broju nule je kip sv. Antuna Padovanskoga. Kip se nalazi ispred ulaza u crkvu na Trgu sv. Antuna Padovanskog u bronci. Djelo je akademskog kipara Josipa Poljana. U silueti medalje je zvonik crkve koji se uzdiže ne samo nad crkvom, nego i nad čitavim gradom Čakovcem. Ukupna visina mu je 55,70 metara. To je prvo što se od Čakovca vidi s koje mu se god strane netko približava. S druge strane medalje se nalaze konture župne crkve sv. Antuna Padovanskog Čakovec. Ispod crkve piše „Gradimo živu Crkvu“ što je uvijek bio prepoznatljiv logo za vrijeme gradnje crkve i poslije. S desne strane u malom kvadratiću su godine rođenja i obljetnice župe, a s lijeve strane u kvadratiću je logo Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda čiji članovi, franjevci, upravljaju župom.

Medalja se može pogledati u Župnom uredu sv. Antuna Padovanskog, Trg sv. Antuna Padovanskog 1, u Čakovcu.
 
Goran Damjanić