Od:
Do:

Blagoslovljen pil blaženog Alojzija Stepinca u Čakovcu

Blagoslovljen pil blaženog Alojzija Stepinca u ČakovcuČAKOVEC, 12. 5. 2019.
U povodu 20 godišnjice od osnutka Župe svetoga Antuna Padovanskoga, a pod motom „Gradimo živu crkvu“ na čakovečkome Jugu na Nedjelju Dobroga Pastira blagoslovljen je pil blaženog Alojzija Stepinca. Pil je smješten uz dječje igralište i Ulice Dragutina Tadijanovića i E. i G. Legensteina, a blagoslovio ga je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje blaženog  Alojzija Stepinca svetim. Jedan od ciljeva ove proslave je širenja pobožnosti prema svecu kardinalu Stepincu.

Vjetrovito i kišovito vrijeme spriječilo je slavljenje svete mise na otvorenom, stoga je nakon blagoslova pila, sveta misa slavljena u crkvi svetoga Antuna Padovanskoga. U nadahnutoj propovijedi mons. Juraj Batelja pobliže je osvijetlio lik blaženika čijem se moćnom zagovoru utječu mnogi štovatelji i čekaju njegovo proglašenje svetim.

- Stepinčev lik dao nam je sv. Ivan Pavao Drugi proglasivši ga blaženim na Mariji Bistrici, a kip blaženika osvješćuje nas da budemo vjernici jer je potrebna jakost svjedočenja biti u Gospodinu. Cijeli je život blaženog Alojzija Stepinca bio težak i ništa nije bilo slučajno. Kada mu je 1945. ponuđeno da bira sve blagodati i benificije koje su ponuđene Crkvi, ali pod uvjetom da se odrekne i odvoji od Rima, Alojzije glatko odbija. Jer kakva bi to bila crkva i bi li se mogla zvati Kristovom? Crkva nije ljudska tvorevina, nego božanska. Tako započinje Stepinčev progon dugačak 16 godina i 5 godina gubitka svih građanskih prava. Tako je život ovog hrabrog pastira, kojeg su tijekom života slijedile njegove ovce koje poznaju i čuju njegov glas, završio u simbolici njegovog imena. Viktor – što znači pobjeda i Alojzije – što znači pametan, mudar. Velika je Stepinčeva zasluga što tijekom mađarizacije na ovim prostorima Međimurje nije odijeljeno od matice zemlje – poručio je mons. Batelja.

Na kraju misnoga slavlja fra Tomislav Božiček, župnik, zahvalio je svojim župljanima koji su sudjelovali u pripremama misnoga slavlja i blagoslova pila te svim materijalnim darovateljima pila. Gđa. Nataša Kralj, članica Župnog ekonomskog vijeća, također je zahvalila mons. Batelji i predala mali znak pažnje, a to je  kip svetog  Antuna Padovanskog, rad akademskog kipara Josipa Poljana.