Od:
Do:

Biskup Mrzljak posvetio novi oltar u ivanečkoj crkvi te u njega ugradio moći bl. Alojzija Stepinca

Biskup Mrzljak posvetio novi oltar u ivanečkoj crkvi te u njega ugradio moći bl. Alojzija StepincaIVANEC, 25. 3. 2019.
Vjernici Župe svete Marije Magdalene iz Ivanca radosno su proslavili dovršetak izgradnje oltara i novog oltarnog prostora u svojoj župnoj crkvi.

Svečanost posvete oltara, kao i euharistijsko slavlje, predslavio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u ponedjeljak 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja Gospodnjega - Blagovijest.

U zajedništvu s biskupom bili su preč. Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata i župnik u Vinici, vlč. Alojzije Pakrac, župnik u Margečanu, vlč. Zoran Gložinić, domaći župnik, don Anto Palić, SDB, duhovnik sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu, vlč. Antun Gorek, umirovljeni svećenik, vlč. Mišel Kovačević, župni vikar u Ivancu, vlč. Nikica Posavi, domaći sin i mladomisnik na službi župnog vikara u Sračincu, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima u župnoj crkvi u Ivancu biskup je razmatrao odlomak iz evanđelja po Luki koji govori o navještenju anđela Gabrijela Djevici Mariji “Evo, začet ćeš i roditi sina”.

- Anđeo Gabrijel je pozdravio Mariju sa “Zdravo milosti puna”. I mi smo pozvani da je tako pozdravljamo. I mi smo pozvani tako je pozdraviti, pa molimo “Zdravo Marijo” te dodajemo i sadržaj molitve - Riječ je Tijelom postala. Marija se spremno odazvala vršiti volju Božju. Upravo kada slavimo svetkovinu Blagovijesti, devet mjeseci prije Božića, želimo se podsjetiti kako je to trenutak kada se Božja riječ utjelovljuje, odnosno Bog postaje čovjekom. Ne samo kada se radujemo Božiću, kao Isusovom rođenju, nego se radujemo svih ovih devet mjeseci, od trenutka začeća pa do rođenja. Jer i to je čovjek. Upravo je dobro to naglasiti u ovo naše vrijeme kada se vode brojne diskusije o tome kada počinje život. Svi smo prošli taj put života. Rasli smo pod srcem svoje majke, a danas se postavlja pitanje - je li to život - poručio je biskup Mrzljak te podsjetio kako slaveći Navještenje Gospodnje započinjemo veliku devetnicu “Hrvatska moli za život”, u sklopu koje će se svakog 25. u mjesecu, idućih devet mjeseci, moliti za život.

Biskup je u propovijedi kazao i kako su nekada Blagovijest kršćani slavili još svečanije nego danas. To je zapravo bio Božić, trenutak kada se Božja riječ utjelovljuje, poručio je mons. Mrzljak.

- Bog ulazi u našu ljudsku povijest preko Marije. Marija postaje ona koja nosi Boga u svijet, postaje svetohranište, oltar. I kada posvećujemo ovaj novi oltar sjetimo se da on služi da na njega, pod prilikama kruha i vina, dolazi Bog. Tada možemo vidjeti sličnost između Marije i oltara; Marija donosi Isusa, a na oltar dolazi sam Gospodin. Zato je oltar važno i središnje mjesto u svakoj crkvi - poručio je varaždinski biskup.

Prilikom posvete novoga oltara biskup Josip Mrzljak je u njega ugradio moći/relikvije blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Naime, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, darovao je Župi svete Marije Magdalene moći blaženog Alojzija, koje se po liturgijskim propisima prilikom posvete ugrađuju u središte novoga oltara. Moći, tj. komadić kosti, spremljene su u jednostavnoj metalnoj kutijici, zaštićene voštanim pečatom.

- U ovaj oltar ćemo ugraditi moći blaženog Alojzija Stepinca koji je svoje mučeništvo podnio upravo u vašoj blizini, u lepoglavskom zatvoru, tu je bilo njegovo najveće mučeništvo. On je izdržao svoje svjedočanstvo i zaista nam može biti primjer. Osim tog fizičkog znaka, važnije je ono duhovno sjećanje na njegov život i svjedočanstvo koje i mi želimo slijediti - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise župnik Zoran Gložinić je zahvalio na dolasku svim župljanima, hodočasnicima, pjevačima, bogoslovima, svećenicima, te biskupu Josipu. Podsjetio je na povijest obnove ne samo oltarnog prostora, već i cijele župne crkve tijekom njezine povijesti.

- No važnija od ove kamene i zidane je ova živa Crkva, zajednica koja se sabire pod ovim svodovima trudeći se živjeti po programu svoga Spasitelja - poručio je vlč. Zoran Gložinić.

Novi oltar, inače dar obitelji Nataše i Zdravka Marković, izrađen je u potpunosti od drveta, a na plohe su postavljeni rezbareni drveni ukrasi u zlatnoj boji. Kod izrade planova samih zahvata u liturgijski prostor, osim stvarnim potrebama, vodilo se računa o oblicima, materijalima i stilovima postojeće opreme.
 
Goran Damjanić