Od:
Do:

Otvorenje župne knjižnice "Sv. Jeronim" u Ivancu

Otvorenje župne knjižnice "Sv. Jeronim" u IvancuIVANEC, 23. 2. 2020.
U Župi Sv. Marije Magdalene u Ivancu, u nedjelju 23. veljače 2020. otvorena je župna knjižnica "Sv. Jeronim".

Novootvorenu knjižnicu blagoslovio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, a na otvorenju je, uz domaćine župljane, prisustvovao i preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma, kao i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sa svojom delegacijom.
Kako nam je rekao ivanečki župnik Kristijan Stojko, projekt Župne knjižnice počeo je prije otprilike 7-8 godina budući da su se župljani interesirali za duhovnu literaturu, tražili je te bi posuđivali knjige od prijašnjeg župnika i kapelana.

Tako je novootvorena knjižnica plod višegodišnjeg zalaganja i truda župljana ivanečke Župe na čelu sa svojim bivšim i sadašnjim župnicima i župnim vikarima, a najveći dio ovog projekta iznijeli su članovi zajednice Kursiljo koji djeluju u ovoj Župi.

Župna Knjižnica „Sv. Jeronim“ broji nešto više od 1050 knjiga duhovne i teološke tematike, među njima se može pronaći i beletristika, romani, životopisi svetaca i tome slično. Veliku donaciju knjiga ova knjižnica je dobila od Biskupijske knjižnice Varaždin te je župnik Stojko posebno zahvalio voditeljici Biskupijske knjižnice Ireni Gotal. Osim toga, župljani već godinama skupljaju dobrovoljne priloge u novcu od kojeg su sada kupljeni i mnogi novi naslovi u Verbumovom izdanju.

- Vjerujem da ćemo i dalje tako s godinama knjižnicu dopunjavati. – poručio je vlč. Stojko.

U Župnu knjižnicu „Sv. Jeronim“ mogu se učlaniti svi zainteresirani, pa i s područja drugih župa. Članarine za sad nema, no svatko je i dalje pozvan donirati za knjižnicu dobrovoljni prilog. Radno vrijeme knjižnice bit će svakog petka od 18.30 do 20 sati. Na raspolaganju će u tom vremenu biti volonteri, a i svi drugi koji su zainteresirani volontirati u knjižnici dobro su došli.

Na upit zašto je uopće važno da jedna župa ima knjižnicu vlč. Stojko odgovorio je kako je to zato što se vjera ne zasniva samo na nekim osjećajima i tradiciji naslijeđenoj od predaka, nego i na upoznavanju te vjere, onoga što nam nudi i daje Crkva, što nam svojim životom govore sveci.

- Tu raste moja vjera: kroz čitanje, slušanje i gledanje dobrih stvari, onih koje u meni jačaju vjeru. Sigurno da to pomaže čovjeku osobno, a onda i zajednica time raste i sazrijeva u kvalitetne kršćane koji su danas spremni dati odgovor društvu u bilo kojim područjima: znanosti, politici, kulturi, obrazovanju i tome slično. – poručio je župnik Stojko.

Otvorenje Župne knjižnice „Sv. Jeronim“ u Ivancu bila je i prilika za susret i razgovor s teatrologinjom i kazališnom kritičarkom, prof. Sanjom Nikčević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ona je progovorila o tome zašto svi imamo pravo na lijepo, sveto i dobro u umjetnosti te je predstavila knjigu Rajmunda Kuparea o Isusovom rođenju, smrti i uskrsnuću u izdanju njezine izdavačke kuće Citadela libri o čemu više možete pročitati na poveznici.

 
Iva Kuzmić