Od:
Do:

U Biskupijskoj knjižnici otvorena izložba posvećena velikom katoličkom intelektualcu dr. Ljubomiru Marakoviću

U Biskupijskoj knjižnici otvorena izložba posvećena velikom katoličkom intelektualcu dr. Ljubomiru MarakovićuVARAŽDIN, 22. 2. 2019.
Povodom 60. godišnjice smrti dr. Ljubomira Marakovića (1887. - 1959) u petak 22. veljače u Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvorena je izložba posvećena upravo ovom hrvatskom književnom i kazališnom kritičaru i povjesničaru, katoličkom aktivistu i jednom od osnivača Hrvatskoga katoličkog pokreta.

Naime, Biskupijska knjižnica Varaždin od prošle je godine vlasnik reprezentativne bibliotekarne ostavštine dr. Ljubomira Marakovića. Na prijedlog nasljednika dr. Marakovića; Jasne Bernard te Darka i Davora Richtera naša je biskupijska knjižnica lani u travnju preuzela brigu o čuvanju, obradi te prezentiranju javnosti ove vrijedne biblioteke koja sadrži nekoliko tisuća knjiga na hrvatskom i raznim stranim jezicima te časopise „Luč“ i „Hrvatska prosvjeta“ koje je neko vrijeme uređivao i sam dr. Ljubomir Maraković. Biblioteka sadrži i kompletna godišta časopisa Hrvatska straža te nekoliko časopisa na stranim jezicima poput „The studio“ i druge. Sida Košutić, Milutin Cihlar Nehajev, Čuka Jakov, Fran Mažuranić, Petar Grgec i drugi samo su neka od imena hrvatskih autora zastupljenih u ovoj bogatoj biblioteci.

Uz osnovne informacije o Marakovićevu životu i djelu izložba predstavlja biblioteku koja sadrži mnoge zanimljivosti poput knjiga koje je Maraković napisao i uredio ili pak knjiga s posvetama koje je na dar dobio od svojih suvremenika - Vladimira Nazora, ili svoga učenika Ivana Merza, danas blaženika.

Izložbu o dr. Ljubomiru Marakoviću moguće je razgledati do mjeseca listopada u uredovno vrijeme Biskupijske knjižnice, ponedjeljkom od 9 do 14.30 te srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati.
 
Goran Damjanić
fotografije: Irena Gotal i Goran Damjanić