Od:
Do:

Uz godinu svetog Josipa Biskupijska knjižnica nudi zanimljive naslove o ovom poniznom i revnom svecu

Uz godinu svetog Josipa Biskupijska knjižnica nudi zanimljive naslove o ovom poniznom i revnom svecuVARAŽDIN, 11. 12. 2020.
Kršćanskim je svijetom ovih dana odjeknula vijest kako je sveti Otac, papa Franjo, proglasio godinu svetog Josipa.

Papa je godinu svetog Josipa proglasio u apostolskom pismu Patris corde objavljenom 8. prosinca prigodom 150. godišnjice proglašenja Marijina zaručnika zaštitnikom Katoličke crkve. Naime, blaženi papa Pio IX. odlukom Quemadmodum Deus, potpisanom 8. prosinca 1870., uresio je tim naslovom svetog Josipa. Kako bi se prikladno proslavilo tu obljetnicu, Papa je najavio, od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021., posebnu Godinu posvećenu svetom Josipu.

Kako će iduća godina u Katoličkoj Crkvi biti u znaku ovog poniznog, revnog i poslušnog sveca, Biskupijska knjižnica Varaždin nudi svim svojim korisnicima opus tridesetak knjiga čija je tematika život i djelo svetog Josipa.

Među knjigama koje obrađuju te prikazuju život svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, možemo izdvojiti knjigu romansirani životopis svetog Josipa pod naslovom "Tesar" autora Božidara Prosenjaka, u izdanju Kršćanske sadašnjosti (2009.). "Josipov dom", djelo je suvremenog poljskog autora, slikara i pavlina Augustyna Pelanowskog, odgojitelja mnogih generacija u pavlinskoj bogosloviji u Krakovu. O svetom Josipu ovaj Poljak govori kao o skromnom svecu kome njegova muškost i identitet nisu nepodnošljivi teret, već uzvišeno breme koje ga jača, ne samo tjelesno nego i duhovno.

"Da Isus živi u 21. stoljeću, vjerojatno ne bi ispričao prispodobu o razmetnom sinu nego o razmetnom ocu, ili o ocu kojeg nema ili o ocu koji ni ne zna da je otac. Na koncu, Isus je apostole naučio molitvu koja započinje riječima 'Oče naš'. Zašto? Najdublja čovjekova potraga, kako tvrdi Thomas Wolfe, je potraga za ocem, ali ne toliko za biološkim, koliko za ocem koji je slika mudrosti i koji nikad ne gubi snagu, snagu koja mu omogućuje da, čak i nakon poraza, ustane s vjerom. Očinstvo, unatoč velikom strahu, zahtijeva hrabrost jer svi mogu biti očevi, ali samo su rijetki tate. Među brojnim opasnostima koje danas prijete ulozi oca, i tako ugrožavaju nas današnje ljude, nalazimo spasonosni primjer skromnog graditelja koji je živio prije dvije tisuće godina - svetog Josipa", ovako u svetom Josipu govori ovaj poljski pavlin.

Neke od knjiga o zaručniku Blažene Djevice Marije koje možete pronaći u Biskupijskoj knjižnici su; "Sveti Josip", francuskog teologa Jeana Galota, zatim "Sveti Josip: u viđenjima mistika" Bogdana Cvetkovića, "Život sv. Josipa" talijanske mističarke, redovnice benediktinke iz 17./18. stoljeća, Marije Cecilije Baij, "Josip iz Nazareta: čovjek povjerenja" Bernarda Marteleta, "Sveti Josip: zaručnik blažene Djevice Marije i čuvar Isusov" Zvonimira Zlodija i mnoge druge.

Na poveznici možete pogledati naslove koje Biskupijska knjižnica Varaždin nudi s tematikom svetog Josipa.