Od:
Do:

Otvorena Biskupijska knjižnica: “Iz odnosa prema Bibliji, nastaje i odnos prema svakoj drugoj knjizi”

Otvorena Biskupijska knjižnica: “Iz odnosa prema Bibliji, nastaje i odnos prema svakoj drugoj knjizi”VARAŽDIN, 16. 10. 2017.
U ponedjeljak 16. listopada svečano je otvorena Biskupijska knjižnica u Zagrebačkoj ulici 3 u Varaždinu. Kao specijalna knjižnica u sastavu Varaždinske biskupije osnovana je još 30. studenoga 2012. godine dekretom drugog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, a svečano otvorenje za javnost zbilo se simbolički uz 20. obljetnicu Varaždinske biskupije. Predstojnik Biskupijske knjižnice, preč. mr. sc. Damir Bobovec, kazao je kako se ideja o otvaranju knjižnice rodila već kod samog osnivanja biskupije.

- Evo bilo nam je potrebno 20-ak godina da stvorimo potrebne uvjete; logistiku, infrastrukturu, osoblje, kako bismo mogli nastaviti djelatnost Crkve koja je, mogli bismo reći, konaturalna. Njezin odnos prema knjizi se temelji na odnosu prema onoj knjizi pisanoj velikim slovom i u množini - Bibliji - kako se grčki kaže zapisana Božja riječ. Biblija je za Crkvu izvor smisla, istine, mudrosti, snage i života, ili jednom riječju kako bi se Ivanovski reklo - sam Krist. Iz odnosa prema toj Knjizi, iz života s njome i po njoj, nastaje onda i odnos prema svakoj drugoj knjizi, povlaštenom sredstvu čuvanja i prijenosa znanja i pamćenja.

Počeci nisu bili laki. Počelo se s malim fondom ostalog iza jednog svećenika koji je imao svega nekoliko desetaka naslova.

- Fond je tada bio smješten u biskupijskoj rezidenciji, a onda je prvi varaždinski biskup, pokojni Marko Culej, zadužio moju malenkost da vodim brigu o budućoj knjižnici. Formalno je njegov nasljednik osnovao knjižnicu prije pet godina, ali danas je svečano otvaramo, pa neka i to bude jedan doprinos njezinoj promociji i djelatnosti. Knjižni fond je tematski. Knjige koje imamo u pohrani, koje nabavljamo bilo donacijama, bilo redovitom kupnjom, tiču se teologije i srodnih grana. Imamo gotovo 40000 svezaka - poručio je mr. sc. Bobovec.

Službenim otvorenjem Biskupijske knjižnice, Varaždinska biskupija se priključila Mjesecu hrvatske knjige koji je započeo 15. listopada, a traje do 15. studenoga. Osim toga, u navedenom razdoblju svim zainteresiranim građanima omogućeno je besplatno učlanjenje u Biskupijsku knjižnicu. Varaždinski biskup Josip Mrzljak podsjetio je kako je sam čin otvorenja knjižnice veoma značajan, no toga ne bi bilo bez mukotrpnog rada koji je prethodio.

- Naša Varaždinska biskupija čuva i neke knjige otprije, ne samo ovih zadnjih 20 godina, već i stoljećima unazad. No, fokusirali smo se ipak na najnovije stvari, ali mogu se nabaviti i one starije. Želimo da naša biblioteka bude posebno obogaćena onim knjigama koje su potrebne za teološki studij, za permanentno obrazovanje svećenika kako bismo neprestano bili u trendu sa svime onime što se događa na planu knjige. Tu je, u prvom redu, dakako, Biblija, kao ona najvažnija knjiga, ali isto tako i sva ona istraživanja oko nje, a tu uvijek ima nekih novih stvari. Biblija je stara knjiga, ali uvijek se otkrivaju neke nove stvari i mogu se čuti nova saznanja. Vjerujem da će mnogima to biti interesantno, ne samo na području teologije, nego i na drugim znanstvenim područjima - poručio je biskup dodavši kako ovo nije samo korak prema vjernicima, nego i prema svim ljudima koje zanima knjiga, koji su zainteresirani za nova saznanja, ne samo kršćanstva, već i drugih.

Voditeljica knjižnice Irena Gotal rekla je kako knjižnica sakuplja građu iz područja teologije, religijskih znanosti, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i graničnih područja.

- Naravno, namijenjena je za specifičnu vrstu publike. Prije svega, namijenjena je svećenicima, vjeroučiteljima, redovnicima i redovnicama, dakle osobama koje su uz svoje poslanje povezane s takvom vrstom literature. Ali naravno da pozivamo sve koji su zainteresirani nadograditi svoje znanje i jednostavno se duhovno obogatiti - poručila je voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal.

Svečanost otvorenja Biskupijske knjižnice svojim su glazbenim umijećem uveličali Petra Labazan na oboi i Višeslav Jaklin na klaviru te kvartet sačinjen za ovu prigodu od članova Pjevačkog društva Arka; Ambroz Nikolić, Mladen Kovačević, Martin Pokos i Višeslav Jaklin. Knjižnica je, moglo se čuti na licu mjesta, otvorenog tipa, za korisnike radi tri puta tjedno, a sve informacije mogu se pronaći na službenim web stranicama.
 
Goran Damjanić
fotografije: Siniša Conar i Goran Damjanić