Od:
Do:

“Marijini obroci” u Varaždinu i Čakovcu

“Marijini obroci” u Varaždinu i ČakovcuVARAŽDIN / ČAKOVEC, 5. 5. i 6. 5. 2019.
Proteklog vikenda Varaždinci i njihovi susjedi Čakovčanci ponovno su pokazali kako je velika moć glazbe, pogotovo kada je upregnuta u kola milosrđa.

Pažljivo odabranim glazbenim brojevima klasične, tradicionalne crkvene i klapske te glazbe afričkog ritma i ugođaja na humanitarnim koncertima u organizaciji međunarodne organizacije 'Marijini obroci' (Mary's Meals) izvedbe svakog pojedinog glazbenog stila na izuzetno visokom nivou dirnule su sve prisutne.

Na dva odvojena koncerta, u Varaždinu i u Čakovcu, prikupljena sredstva bit će, kao i proteklih devet puta do sada, upotrijebljena za pripremu toplog obroka za djecu u afričkoj državi Benin, za djecu koja, kad ne bi dobivala topli obrok u školi, bi vjerojatno bila prisiljena raditi, prositi ili sakupljati hranu na smetlištima. Stoga veseli što je plemenita ideja Škota Magnusa MacFarlane-Barrowa, koja je, usput rečeno, začeta u Međugorju, naišla na odaziv i u Hrvatskoj. Raduje što se Marijinim imenom, dopire do djece koja žive u nezamislivo oskudnim uvjetima. Ime Bože Majke vezuje se uz dobrotu, uz darivanje. Boravak u školi omogućuje im bolje zdravstveno stanje te stjecanje znanja kojima će jednog dana iznaći nove mogućnosti u životu.

Svoj su glazbeni talent na oba humanitarna koncerta nesebično stavili na raspolaganje svi pojedinačno izvrsni članovi Varaždinskog komornog orkestra, Monika Cerovčec, ugodan, nježan i čist sopran, glasovno savršeno bogata i usklađena ženska vokalna skupina iz Štrigove 'Stridonne', muški i mješoviti zbor župe Sv. Juraj na Bregu koji su primjer sve kvalitetnijeg župskog zborskog pjevanja u Varaždinskoj biskupiji, mladi zbor župe Sv. Vida 'Via' iz Varaždina, savršenih glasovnih karakteristika, dječji zbor 'Uršuline zvjezdice' iz Varaždina te Dječji crkveni zbor župe Sv. Jelene Križarice iz Šenkovca. Sve je umjetnički osmislio i glazbeno rukovodio mo Anđelko Igrec. Svojim istančanim pjevom dijelova  Mendelssohnova oratorija 'Ilija' te starozavjetnih psalama moderno uglazbljenih talentom maestra Anđelka Igreca, nadasve je oduševio varaždinski zbor 'Chorus angelicus', u sinergiji s članovima zbora 'Via'.

Još jednom možemo reći da svojim muziciranjem zbor Chorus angelicus, solisti te svi ostali izvođači, grupe i zborovi svaku pjesmu, svaku skladbu pretvaraju u osobnu molitvu, razgovor s Bogom, sjedinjuju nas sa Svevišnjim. Stoga ponavljamo molitvu i želju završnih dviju pjesama na oba koncerta 'Upravi korake moje putima svojim' i 'Neka cijeli ovaj svijet postane sretan'.
 

I.Ž.