Od:
Do:

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji, uplaćeno 10 000 eura žurne pomoći

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji, uplaćeno 10 000 eura žurne pomoćiZAGREB, 5. 10. 2018.
Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa i varaždinskog biskupa, mons. Josipa Mrzljaka, Caritasu Indonezije je za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći iz Fonda za hitne Intervencije poslano 10 000 eura.

Jaki potres koji  je 28. rujna zadesio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran  tsunami  u kojem je u širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo, do sada smrtno stradalo više od 1 550 osoba, izmješteno ih je više od 48 000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650 000 ljudi.

Prema podacima Caritas Internationalisa, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim tsunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža -  Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u  Makassaru, a Caritas Njemačke jučer je na teren uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

Stoga ovim putem pozivamo vjernike, župe, sve hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju:

-    uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija
-    telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
-    darom na župi

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog tsunamija koji je 2004. godine pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao sa po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šrilanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000. kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradica Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.