Od:
Do:

Akcija Hrvatskog Caritasa za žrtve potresa u Zagrebu "Pomozimo zajedno"

Akcija Hrvatskog Caritasa za žrtve potresa u Zagrebu "Pomozimo zajedno"

ZAGREB, 23. 3. 2020.


Centar grada Zagreba u nedjelju ujutro, 22. ožujka pogodio je najsnažniji potres u posljednjih 140 godina jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Nakon toga uslijedila su još dva manja potresa jačina 5,1 i 3,7 stupnjeva po Richteru. Središte potresa bilo je u okolici Markuševca, a slabija podrhtavanja tla osjećaju se i dalje.

Na žalost potres ima i ljudsku žrtvu u liko petnaestogodišnje godišnja djevojke koja je preminula dva dana kasnije od posljedica ozljeda zadobivenih u potresu.

Hrvatska vojska, vatrogasci i civilna zaštita pomažu stanovnicima grada, ali o okolice. Zbog hladnijeg vremena i savjeta Nacionalnog stožera da se građani ne vraćaju u zgrade dok građevinska inspekcija ne odobri povratak u stambene objekte i dalje se upozorava građane da se prikladno obuku te da u svakom trenutku poštuju odredbe o socijalnoj distanciranosti zbog prijetnje od zaraze COVID-om 19.

Materijalna šteta se procjenjuje. Stradao je vrh Zagrebačke katedrale koji je oštetio i Nadbiskupski dvor u Zagrebu, zatim samostan i crkva sv. Franje na Kaptolu, isusovačka crkva u Palmotićevoj, svetište i crkva u Remetama, crkva u Čučerju, i mnogi drugi sakralni, kulturni i stambeni objekti.

Hrvatski Caritas poziva sve građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.