Od:
Do:

U Sračincu održana humanitarna predstava "Optuženi Stepinac"

U Sračincu održana humanitarna predstava "Optuženi Stepinac"SRAČINEC, 9. 6. 2019.
Predstavu pod nazivom „Optuženi Stepinac“ pripremili su i izveli  mladi župe Sračinec pod vodstvom župnog vikara vlč. Nikice Posavija. Prestava je održana 9. lipnja u Domu kulture Sračinec.

Predstava započinje kratkim dokumentarnim prikazom društvenih i političkih prilika koje su prethodile Stepinčevom uhićenju. Nakon toga na pozornicu dolaze četvorica staraca koji su kao mladići sudjelovali na Nadbiskupovom suđenju. Razmjeste se po pozornici i drže uvodne riječi kojima se predstavljaju publici. Njihove mlađe verzije, koje se nalaze među publikom, zajedno sa svojom starijom verzijom na pozornici, vode priču o suđenju. Tako je prikazana njihova pozicija tadašnjih huškača, kao i sadašnji bitno izmijenjeni pogled na cijelu stvar, a koji je uzrokovan Stepinčevim hrabrim i kršćansko svjedočkim držanjem na sudu.

Nakon Stepinčeve smrti, starci su po službenoj dužnosti trebali pregledati snimke izjave uglednih osoba iz cijeloga svijeta, koji govore o Stepincu, i nakon svega toga shvatili su da su osudili nevinog čovjeka.

Predstava završava snimkom proglašenja Stepinca blaženim na Mariji Bistrici.

Nakon završetka predstave, župni dječji zbor „Mihael“, pod vodstvom gđe Vlatke Ivek, upotpunio je predstavu izvevši dvije pjesme: „Blaženi naš kardinale“ i „Slijedim te“.

Na koncu, župni vikar uputio je kratko riječ zahvale svima koji su se uključili u ostvarenje ove predstave i svim posjetiteljima te izmolio molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.
Kao i svake godine, predstava je bila humanitarnog karaktera. Svi posjetitelji mogli su dati svoj prilog za potrebe Socijalne samoposluge u Varaždinu, čiji su volonteri na ulazu sakupljali živežne namirnice ili novčane priloge.