Od:
Do:

Bračni par Žiher proslavio 70 godina braka

Bračni par Žiher proslavio 70 godina brakaSVIBOVEC PODRAVSKI, 6. 2. 2019.
Matija i Marija Žiher, rođ. Kralj, 6. veljače 2019. godine proslavili su 70 godina bračnog života. Naime, 6. 02. 1949. godine u kapeli sv. Benedikta u Svibovcu Podravskom svoj su ženidbeni savez sklopili pred preč. Milanom Nikšićem prebendarom prebende sv. Mihaela ark. Kako sami kažu, vjenčali su se jer su se htjeli vjenčati kad je Matija imao 19, a Marija 20 godina.

Matija je kao najmlađi od četvero djece svojih roditelja ostao živjeti u obiteljskoj kući.U braku su dobili dvoje djece, sina i kćer, te četiri unuke i sedam praunuka.

Život im nije bio lagan svih tih godina koje su kako kažu brzo prošle. Bavili su se poljoprivredom i stočarstvom, a Matija je osim toga radio u varaždinskoj uljari Bezjak. Bio je i prvi predsjednik združenih mjesnih odbora Sračinec i Svibovec te je puno dao za razvoj svojega sela. Bio je i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva te doprinio gradnji njegovog doma u Svibovcu Podravskom.

Jubilarci Žiher prisjećaju se teškog života, čestih poplava u svojem mjestu do gradnje hidroelektrane Varaždin 80-ih godina prošlog stoljeća, ali svih tih godina vezala ih je želja da jedno drugome budu na pomoć. Matija Žiher ističe ulogu žene koja drži obitelj na okupu, a o svemu se treba dogovarati. Marija pak ističe da ih je u životu pratila vjera u Boga, molitva i sveta misa.

Danas žive sami u obiteljskoj kući, Marija još kuha i brine o domaćinstvu, a u svemu im pomažu sin i snaha koji žive u blizini.

Obiteljsku proslavu 70. godišnjice braka u njihovom su domu (zbog zdravstvenih razloga) uz obitelj uveličali predstavnici lokalne vlasti te župnik vlč. Siniša Dudašek koji je predvodio obiteljsku molitvu i blagoslovio jubilarce.


Anita Treščec