Od:
Do:

Župa Sračinec proslavila Miholje - blagdan svog nebeskog zaštitnika - svetog Mihaela

Župa Sračinec proslavila Miholje - blagdan svog nebeskog zaštitnika - svetog MihaelaSRAČINEC, 29. 9. 2018.
U subotu 29. rujna, na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svečano misno slavlje u župnoj crkvi svetog Mihaela u Sračincu.

Uz njega je koncelebriralo još desetak svećenika Zapadnovaraždinskog dekanata i okolice. U uvodu svete mise mons. Mrzljak je svim župljanima čestitao župni blagdan i dan općine Sračinec te dodao kako je ova sveta euharistija najbolja čestitka. Sveta misa je susret cijele Crkve, nas koji smo u ovom vremenitom životu, ali i onih koji su proslavljeni zajedno s anđelima i arkanđelima koji neprestano stoje pred licem Gospodina, poručio je okupljenima biskup Mrzljak.

U svojoj propovijedi biskup je govorio o Knjizi Otkrivenja i viđenjima koja je sveti Ivan imao kada je u dubokoj starosti pisao ovu knjigu.

- Jedno od Ivanovih viđenja opisuje kako je na Nebu trajao rat. Nebo i rat - zar je to moguće - zar može u Nebu biti zla? Ivanovo viđenje puno nam toga može reći o tome kako je zlo ušlo među ljude, ali i kako se treba boriti protiv zla. Tu dolazi Mihael koji pobjeđuje zlo, Lucifera, i baca ga na zemlju. Tada se taj rat prenio na zemlju i on traje ovdje. Nije to onaj rat na koji prvo pomislimo, da ljudi ratuju oružjem, već je to borba između dobra i zla. Osim Mihaela koji pobjeđuje zlo, isto čini i Isus, ali na sasvim drugačiji način - na križu. Kada se čini da Krist gubi, zapravo pobjeđuje. Svrstavamo se na stranu Onoga koji je pobijedio, želimo biti pobjednici i zato je ta borba važna. Naš život na zemlji je borba. Ta borba se odvija u nama samima. Ona počinje u našim mislima. Čovjek ocjenjuje što je dobro, ali pitanje je tko će nam pokazati to dobro. Dakako da vjerujemo da je izvor dobrote Bog. Ali živjeti prema Božjim zapovijedima nije lako i tada počinje borba. Borimo se da prevladamo ono ljudsko i uvidimo ono Božje u našem životu. Ako se na zlo odgovara zlom, stvara se neprestani lanac zla. Zato se zlo može pobijediti samo dobrim. Misli preko riječi vode do djela, ona su vrhunac našeg djelovanja. Katolik u današnjem društvu nije onaj koji će si prišiti etiketu na kojoj stoji “katolik” ili onaj koji je upisan u maticu krštenih. Katolik je onaj koji živi svoju vjeru djelima. Ne znači da je taj nepogrešiv ili ne može činiti zlo, već je svjestan da Bog može ispraviti zlo. Rat o kojem govori sveti Ivan nikada ne staje. Moramo se odazvati i biti na strani dobra. Ne samo u teoriji, već konkretno - poručio je u homiliji u Sračincu biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio domaćin, župnik Siniša Dudašek. Zahvalio je svima koji su pridonijeli ili sudjelovali u svečanoj proslavi župnog patrona, ponajprije biskupu Mrzljaku, zatim svim svećenicima, župnom zboru, orguljašima, ministrantima i drugima.

Spomenimo kako je povodom proslave župnog blagdana Župa Sračinec organizirala trodnevnu duhovnu obnovu pod nazivom „Snaga izgovorene riječi“ koju je predvodio vlč. Dražen Radigović, inače domaći sin iz Sračinca.
 
Goran Damjanić