Od:
Do:

Župni zbor "Sveta Cecilija" iz Svete Marije proslavio 100 godina neprekidnog rada

Župni zbor "Sveta Cecilija" iz Svete Marije proslavio 100 godina neprekidnog radaSVETA MARIJA, 13. 10. 2018.
Crkveni zbor "Sveta Cecilija" Župe Uznesenja BDM iz Svete Marije u Međimurju proslavio je u subotu 13. listopada veliki jubilej, sto godina neprekidnog djelovanja. Tim povodom služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Prije početka misnog slavlja domaćin, vlč. Pavao Markač, zahvalio je na dolasku biskupu Mrzljaku te mu predao i zahvalnicu u ime slavljeničkog zbora, a zahvalio je i čestitao pjevačima na proslavi velikog jubileja. Posebno se vlč. Markač sjetio utemeljitelja zbora i njegovog prvog zborovođe Ivana Mustača Kantora, ali i današnjeg voditelja i orguljaša, Dominika Kanižaja, koji vođenjem pjevača zbor drži na zavidnoj razini.

- Glazba liječi rane, a tko pjeva dvostruko moli. Glazba izgrađuje zajedništvo, a važna je i njezina duhovna dimenzija za liturgijsku glazbu. Dragi pjevači, vi svojim pjevanjem propovijedate. Pomoću vas orgulje uistinu mole i postaju glas Kristove Crkve. Glazbena je baština i blago neprocjenjive vrijednosti. Neka se u crkvenim napjevima osjeti obilježje hrvatske glazbene tradicije. Naši su kantori oduvijek njegovali staru tradiciju da pjevanjem ispovijedaju svoju vjeru. Glazba ne poznaje granice, a pjesma je divota duše - poručio je vlč. Pavao zahvalivši sadašnjoj generaciji pjevača što odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi svojim pjevanjem slavili Krista. Prisjetio se i svih kantora u vremenima kada je bilo teško, pa čak i opasno, biti članom crkvenog zbora, te kada su se pjevači, između ostaloga, borili i za hrvatski jezik.

Biskup pohvalio pjevače

Biskup Josip Mrzljak je u svojoj homiliji istaknuo važnost i ljepotu liturgijskog pjevanja.

- Pjesma je nekada bila prisutnija u čovjekovoj svakodnevici i bliža u crkvenom pjevanju. Kada bi ljudi išli na posao, prolazili cestom, bili na paši, radili neki zajednički posao, nerijetko se čula pjesma. Prije posljednje liturgijske obnove narod nije mogao aktivno sudjelovati u svetoj misi koja se služila na latinskom jeziku, stoga su molitva krunice i pjesma bili vjernički načini kako su Bogu iskazivali svoju hvalu, čast i pobožnost - kazao je varaždinski biskup te ohrabrio pjevače da nastave lijepu tradiciju, da zahvale Bogu za sve ono što su primili tijekom ovih 100 godina, da pozovu druge da im se pridruže te da budu oni koji će njegovati liturgijsku pjesmu, ali i pučku popijevku na narodnom izričaju.

Na kraju slavljeničkog misnog slavlja zborski pjevači su župljanima i svim gostima podarili još dvije skladbe, "Dajte mi sladak pjev" i "Pelikane nježni". Potom je biskup Josip Mrzljak podijelio zahvalnice svim dosadašnjim voditeljima zbora te ih pohvalio kazavši da su ‘pjevali kao anđeli’, a nakon večere mogla se čuti i međimurska narodna pjesma.

Privukao ga čarobni zvuk orgulja

Starinske crkvene popevke i napjeve, kao i suvremenu crkvenu glazbu, s mnogo ljubavi danas njeguje i čuva dvadeset i pet članova župnog crkvenog zbora. Probe imaju jednom tjedno, a sve pod budnim okom domaćeg orguljaša Dominika Kanižaja. Dominik nam govori kako je za njega sve počelo.

- Od malih nogu sam u crkvi. Sjedio sam pored mame koja me svake nedjelje vodila na svetu misu. Ubrzo sam postao ministrant, a prije 20 godina sam, kao devetogodišnji dječak prvi puta stupio na crkveni kor. Pjevali smo pučke crkvene pjesme, a tada još nije bilo višeglasnog pjevanja jer na koru nije bilo muških glasova. Polako me počelo privlačiti pjevanje u crkvenom zboru, a najviše i najbolje sam se zaljubio u crkveno pjevanje i sviranje kada sam početkom srednje škole posjetio Uskrsni festival u varaždinskoj katedrali gdje je nastupao katedralni zbor Chorus Angelicus na čelu s meni najboljim crkvenim orguljašem i dirigentom Anđelkom Igrecom. Pogotovo su me oduševile orgulje i njihov čarobni zvuk. Tada sam pomislio da mi je biti dio toga zbora, a tek biti mu voditelj. Naravno da je to bila mašta jer su oni profesionalci a mi amateri. Žao mi je što maestro Igrec nije mogao prisustvovati našem slavlju, ispričao se jer ima obaveza u inozemstvu, ali u kontaktu sam s njim često i jako mi je velika podrška - kaže kantor Dominik.

Sunce koje nas sve grije

Sto godina jednog zbora nije mala brojka, a sreću i zadovoljstvo kod same proslave članovi zbora nisu krili. Posebno ih je dirnuo dolazak varaždinskog biskupa.

- Svaka obljetnica je posebna, a pogotovo 100 godina crkvenog zbora. Osjećaji su potpuno smeteni, naravno u pozitivnom smislu. U početku osjećaš sreću i radost zato što se obljetnica obilježava baš u našem vremenu da tome budemo svjedoci. Nakon toga počinje se osjećati uzbuđenje jer sve to treba organizirati, pa dolaze nervoza i neki strah hoćemo li uvježbati sve planirano. Ali naravno da se osjećam fenomenalno sretno, a vjerujem da bi se tako osjećali svi voditelji i kantori. Iz prve nisam vjerovao da će doći naš biskup Josip na naše slavlje, jer ima sigurno puno obaveza i još k tome dolazi svake godine u našu župu dan uoči Velike Gospe. No, kad je potvrđeno da biskup dolazi, znao sam da je to nešto posebno, a pjevačima i meni još posebnije i svečanije. Dolazak našega pastira za zbor, i mene kao voditelja, predstavlja jedno veliko sunce koje nas sve zajedno grije i daje nam snagu i volju da nastavimo dalje još kvalitetnije i još bolje - priznaje voditelj zbora.

Ivan Mustač Kantor postavio je temelje

Svatko tko je povezan sa Župom Sveta Marija ne zaboravlja spomenuti kako Ivan Mustač Kantor zauzima istaknuto i jedinstveno mjesto u povijesti zbora. Službu kantora u župnoj crkvi obavljao je ovaj neumorni i vrijedni orguljaš više od pedeset godina, a svojim je načinom života bio itekako povezan s bogoslužjem u crkvi. Završio je glasovitu Bergarovu orguljašku školu u Celju, a bio je nadahnut idejama cecilijanskog pokreta koji je u Hrvatskoj nastojao crkvenu glazbu očistiti od svjetovne glazbe nakon i tijekom mađarizacije te njegovati hrvatsku glazbenu tradiciju. U početku je naišao na veliki otpor domaćih mađarona, no unatoč prijetnjama i stalnim podmetanjima ustrajao je. S dvanaest djevojaka, koje su u početku dolazile pjevati na kor, već nakon godinu dana orguljaškog rada u zboru proširuje brojku na njih pedeset, uključujući i mladiće koji su u početku branili djevojkama odlazak na kor.

- Ti su pjevači pjevali i u muškom zboru koji je vodio paralelno uz mješoviti. Mješoviti crkveni zbor Sveta Cecilija pod Mustačevim je vodstvom njegovao četveroglasno crkveno pjevanje i radio na očuvanju tradicije i domače reči. Velika privrženost Crkvi i ljubav prema glazbi bile su mu glavne niti vodilje za vrijeme vođenja zbora, sviranja orgulja i bilježenja starinskih napjeva kako bi ih očuvao od zaborava. U tome je i uspio jer i današnji članovi crkvenog zbora pjevaju upravo te napjeve koje je sam Kantor rukom zabilježio. Čitav je život posvetio glazbi rodnoga kraja, bio je širitelj i čuvar duhovne baštine svojih predaka te izvorne međimurske crkvene popevke. Kod njega me najviše inspirira njegova ljubav, želja i naravno velika volja za sve što je postigao. On je bio liturgijski službenik u ozračju pjesme i kršćanskog slavlja. Žao mi je što ga osobno nisam upoznao, no vjerujem da je živio u puno težem svijetu, ali sretnijem. Ivan Mustač Kantor je imao jako čvrstu vjeru i to me inspirira. Kako je on sve mogao i sve stigao napraviti u ona vremena, a mi danas nemamo vremena jedni za druge? S ponosom možemo reći da je njegov rad ostao zapamćen i pohranjen u sjećanjima njegovih pjevača te usmenoj predaji župljana koji su imali prilike poznavati ga, popevki koju i danas njegujemo, kao i u predanom radu svih dosadašnjih kantora - kaže današnji orguljaš Dominik.

Na koru - druga obitelj

U jubilarnoj 2018. godini, kada se slavi stota obljetnica osnivanja crkvenog zbora Sveta Cecilija, u Svetoj Mariji se ne zaboravljaju prisjetiti svih orguljaša koji su utkali dio sebe u povijest župnog zbora. To su bili: Mijo Jambrešić, Marija Hunjadi r. Kvakan, Lucija Orehovec r. Rusak, Vladimir Mihaljević, Ivan Mihaljević, Ivana Crnčec Mati i Martina Jakšić Rodiger.

- Nekako nerado izdvajam pjevače jer su mi svi važni i stvarno smo kao druga obitelj. Ali ako baš moram izdvojio bih muške članove jer nisu bili aktivni do 2009. godine. Nije to lako, morali su skupiti hrabrosti, ali ženske članice su im dale podršku, lijepo ih prihvatile i na tome im zahvaljujem. Čak bi od muških članova izdvojio našeg nažalost pokojnog Ivana Pavlica, bas pjevača, koji nije nikad izostajao s probe ili nedjeljne mise. Stvarno je morao biti jako bolestan da ne dođe na probu. Uživao je u tome i imao takvu volju da ni meni nije bilo jasno. Sjećam se kad smo vježbali za Božićni koncert i imali smo četiri puta tjedno probu. Nakon jedne probe silazili smo s kora, a naš Ivek me pita: “Dominik, već namo meli ov tjedan probu?” E to je pravi pjevač - prisjeća se Dominik Kanižaj.

Pjevali pred apostolskim nuncijem

Župni zbor iz Svete Marije je do sada imao mnogo nastupa, a tradicionalno nastupaju na Festivalu “Sveta Cecilija” u varaždinskoj katedrali.

- Nastupali smo i na nekoliko Marijinih obroka.To su nam nastupi koje jednostavno ne možemo odbiti. Bilo je nastupa u Zagrebu na pasionskoj baštini, gdje smo nastupali sa starim korizmenim pjesmama koje se mogu čuti samo u našoj župi. Tamo smo dobili velike pohvale od strane profesionalnih pjevača na što smo jako ponosni. Nastupali smo u zagrebačkoj katedrali pjevanjem mise u sklopu Međunarodne smotre folklora. Mislim da nema većeg zadovoljstva pjevačima nego pjevati na koru zagrebačke katedrale, a isto tako orguljašu sviranje na orguljama zagrebačke katedrale. Sudjelujemo na svim župnim i općinskim događajima gdje sa zadovoljstvom pjevamo svete i međimurske pjesme. A kada taj zbor pjeva na prvom posjetu apostolskog nuncija Hrvatskoj i to u našoj župi, u našoj crkvi, tada nema veće zahvalnice od presretnih lica pjevača - ponosno ističe orguljaš Dominik.

Ljubav prema Bogu i Majci Božjoj

Kantor Dominik napominje kako su mu velika podrška pjevači, župnik Pavao Markač te obitelj i prijatelji.

- Nije dosta samo ljubav prema pjevanju i sviranju, jer ako nema ljubavi prema Bogu i Majci Božjoj ne može se vršiti ova služba. Uskoro će opet Advent, pa Božić, to prelijepo doba gdje čekamo rođenje malog Isusa. Pa nema ljepšega. Eto, u vjeri me najviše gura naprijed ljubav prema Isusu i našoj Majci Božjoj - završava voditelj zbora Dominik Kanižaj.

 
Goran Damjanić
Fotografije: Foto-video Frančić