Od:
Do:

Varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin zatvorio 9. Festival orgulja u Zagrebu

Varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin zatvorio 9. Festival orgulja u ZagrebuZAGREB, 20. 9. 2018.
„Orgulje zagrebačke katedrale“ naziv je festivala koji je ove godine doživio svoje deveto izdanje, a svojim sjajnim koncertom festival je zatvorio varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin u četvrtak 20. rujna.

Inače, Jaklin je već nastupao na Festivalu Orgulja u zagrebačkoj katedrali i to u prvim godina te je zagrebačkoj publici dobro poznat. Riječi hvale za našeg katedralnog orguljaša imao je umjetnički voditelj ovog zagrebačkog festivala Edmund Borić-Andler.

- Iznimno originalnim izborom programa gospodin Jaklin je oplemenio naš festival. Uvijek se trudimo na našem Festivalu uz europske predstaviti i hrvatske skladatelje što je i gospodin Jaklin učinio. Na njegovom koncertu čuli smo fantaziju za orgulje varaždinskog skladatelja Davora Bobića „Klanjat će se Tebi svi narodi zemlje“. Jaklin nam se predstavio i svojom improvizacijom na temu Ljiljane bijeli kojom je dokazao svoje orguljaško umijeće. Zanimljivost programa su bile i skladbe u obradi za orgulje: Debussyjev Claire de lune i jedna od ponajboljih skladbi američke literature „Adagio za gudače“ Samuela Barbera. Virtuoznim skladbama Brahmsovog Preludija i fuge u g-molu, te Viernovom Toccatom u b-molu i Finalom iz 3. Simfonije Jaklin je zaista potvrdio tehničku i glazbenu virtuoznost za orguljama. Višeslav Jaklin oduševio je publiku koja je dugim pljeskom nagradila njegov nastup i zatražila dodatak – kazao je umjetnički voditelj Festivala Orgulje zagrebačke katedrale Edmund Borić-Andler, mr. art.

Višeslav Jaklin nam je pak najavio da će, upravo po uzoru na ovaj zagrebački Festival, do godine i u Varaždinskoj katedrali biti pokrenut Festival orgulja.

VB