Od:
Do:

Župni zbor u Svetom Jurju na Bregu proslavio 50 godina - zajedništvo, vjera i ljubav prema glazbi drže ih zajedno

Župni zbor u Svetom Jurju na Bregu proslavio 50 godina - zajedništvo, vjera i ljubav prema glazbi drže ih zajednoLOPATINEC, 22. 5. 2017.
Radosno, raspjevano i svečano bilo je u subotu 20. svibnja u župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Lopatincu gdje je mješoviti pjevački zbor župe Sveti Juraj na Bregu prigodnim koncertom obilježio 50. obljetnicu svoga postojanja. Najprije je služena sveta misa zahvalnica koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, nakon čega je glavnu riječ preuzeo zbor koji bez prekida djeluje već pola stoljeća. Voditelj zbora, Milovan Horvat, u crkvenom je zboru već 38 godina. Nakon koncerta nije uspio sakriti sreću i zadovoljstvo.

- To je naša obiteljska tradicija i još kao dječak sam započeo s pjevanjem. Glazba i liturgija su mi u krvi i to mi jako puno znači. Ne propuštam nikakve događaje u župi, čak i općini. Kao crkveni zbor njegujemo liturgiju u jednoglasju i višeglasju. Mi smo obitelj od 45 ljudi i svi živimo zajedno. Ima nas od 15 do više od 80 godina starosti. Funkcioniramo odlično. Uživamo u tome što radimo i taj osjećaj ispunjava mene, a vjerujem i ostale članove zbora, bez obzira na životne obaveze i teškoće - kaže zborovođa Milovan Horvat.

Žive s glazbom i za glazbu

Zbor, inače, redovito sudjeluje na Festivalu svete Cecilije u varaždinskoj katedrali, a posljednjih nekoliko godina nastupa i na županijskoj smotri zborova. U povijesti zbora nizala su se mnoga gostovanja, među kojima su najzapaženija pjevanje na misnom slavlju povodom proslave 10. obljetnice Međimurskog proščenja u Zagrebu 2005. godine, obilježavanje 40. obljetnice uspješnog rada zbora hodočašćima na Trsat i u Krašić, a neizostavni su i nastupi na tradicionalnom Božićnom koncertu u domaćoj župi u organizaciji zbora. Od 2011. godine zbor i župa zajedno organiziraju susret zborova gornjomeđimurskog dekanata, manifestaciju koja okuplja dvjestotinjak pjevača različitih župa našega kraja. Najzaslužniji da je zbor to što je danas Milovanov je pokojni otac Valentin koji je formirao zbor, bio njegov prvi zborovođa i vodio ga potom gotovo 40 godina.

- Ja sam samo naslijedio plodove rada svog oca i čast mi je da danas mogu voditi ovaj zbor. Osim mješovitog zbora, u sklopu župe djeluje ii muški zbor od 18 članova, koji su dio mješovitog zbora, a deset godina djeluje i dječji zbor iz kojeg su ponikli i neki od danas standardnih članova mješovitog zbora. Dječji zbor broji 24 djece, a zanimljivost je ta da oni jako vole pjevati sa starijima. 4 -5 mladih već su članovi mješovitog zbora, a ove godine bi još njih šestoro moglo ući u mješoviti zbor. Pokrivamo i ostale općinske događaje, pogotovo muški koji vole, osim duhovnih, pjevati i svjetovne skladbe. Odazivamo se i na humanitarne koncerte - kaže Horvat.

Pjesme posvećene Majci Božjoj

Nakon euharistijskog slavlja i svečanog koncerta, proslava se nastavlja zajedničkim druženjem u domu “Jurica Murai” u Pleškovcu, gdje je postavljena izložba fotografija zbora kroz proteklih 50 godina, kao i dio starih notnih zapisa pjesama koje je zbor izvodio tijekom svog postojanja. Zbor je za vrijeme svete mise otpjevao 11 pjesama, dok je na koncertu izveo 8 skladbi; “Pismo” (muški zbor), “Postojani” (dječji zbor), “Bože milostivni” (dječji i mješoviti zbor), te “Gle dan”, “Simbol”, “Kad jutrom Božji danak”, “Lijepa si, lijepa” i “K suncu prosi” (mješoviti zbor).

- Za rođendanski koncert smo se pripremali od jeseni. Budući da je naša župna crkva ujedno marijanska, tri skladbe posvetili smo Majci Mariji. Jedan zanimljiv podatak je da smo se odlučili za skladbu “K suncu prosi vsaka roža” koja je bila prva skladba koju je zbor naučio 1967. godine - kaže voditelj zbora, inače dobitnik godišnje nagrade Općine Sveti Juraj na Bregu prošle godine.

Kalvarija crkve - podigli je iz ruševina

Župna crkva Svetog Jurja na Bregu doživjela je kalvariju nakon urušavanja u lipnju 2008. godine. Još i danas župnik, vlč. Ivica Puškadija, prepričava dirljivu priču kako su iz tih dana iz ruševina izvukli neoštećenu sliku Majke Božje. Nakon obnove, crkva je lani posvećena, a u njoj se svake godine održava i program Varaždinskih baroknih večeri na poznatim orguljama iz 1923. godine. Zanimljivo da je župnik, vlč. Puškadija, i sam standardni član zbora. Zahvaljujući, između ostalih, i njegovom angažmanu, pjevački je zbor intenzivno prionuo radu na snimanju nosača zvuka na kojem su sačuvani stari kajkavski napjevi pjevani u župi Svetog Jurja na Bregu. CD je ugledao svjetlo dana u travnju prošle godine.

- Ja sam ovdje došao 2009. godine u vrijeme kada je bila srušena crkva i jedino što sam znao još kao bogoslov da je ovdje bio nadaleko poznat župni zbor. To mi je bilo izuzetno drago. Zajedno smo započeli i obnovu crkve, ali i nastavili glazbeno djelovati. Zbor jako puno znači za mene, ali i cijelu župu. Posebno se to vidi za vrijeme misnih slavlja nedjeljama. Ujedno, radi se većinom o ljudima koji su angažirani u svim našim udrugama koje se brinu o kulturnoj baštini. Ovaj zbor je doista zaslužio ovo slavlje - poručio je župnik vlč. Ivica Puškadija.

“Neka nas u zboru bude i stotinu”

Zbor od 2005. godine djeluje i kao udruga u sklopu Općine Sveti Juraj na Bregu. Kao što smo rekli, u sklopu mješovitog zbora djeluje muška vokalna skupina, dječji crkveni zbor, te unazad tri godine i Vokalni ansambl “Svjetlost”. Voditelj zbora kaže kako je sa svim pjevačima više nego zadovoljan. Svi su, kaže, ozbiljni i korektni.

- Inače, zbor tjedno ima jednu probu, najčešće utorkom u večernjim satima. Znamo da je utorak dan za probu i svi se pjevači redovito odazivaju. Nema puno isprika. Uvijek dođe 90 posto pjevača, a oni koji ne mogu doći uvijek se prije jave i opravdaju. Primamo i nove pjevače. Neka slobodno dođe tko god ima volje. Neka nas bude i stotinu u zboru - kaže kroz smijeh Milovan Horvat.

U zboru se rodile i ljubavi

Da ih zajedništvo, vjera i ljubav prema glazbi drže zajedno potvrđuju i četiri najdugovječnije članice zbora. Marija Makovec, Katarina Pintarić, Slavica Galić i Marija Kos konstantno i bez prekida pjevaju u župnom zboru od njegova samog formiranja prije punih 50 godina. U zboru ima i dosta cijelih obitelji. Neki su se upoznali te zaljubili u zboru. Tako je i zborovođa Milovan svoju suprugu upoznao upravo u župnom zboru.

- Spojila nas je i ljubav prema glazbi - kaže Milovan.

Vrijedi spomenuti kako ova župa gornjomeđimurskog dekanata broji oko 5.000 duša, a pohvalno je kako iz godine u godinu imaju više rođenih nego umrlih.

Aktualni sastav mješovitog pjevačkog zbora župe Sveti Juraj na Bregu:

Soprani: Zadravec Slavica, Šoštarić Silvija, Nedeljko Marija, Bakač Mirjana, Galić Slavica, Kralj Gloria, Majhen Vesna, Levačić Melita, Horvat Ruža, Petričević Monika, Lončar Vinković Marta, Šopar Melani, Šepić Antonela, Kos Lea, Horvat Rajka, Kovačić Ljiljana.

Alti: Makovec Marija, Vabec Valentina, Rešeta Irena, Pintarić Monika, Kos Marija, Pintarić Katarina, Medved Anika, Novak Mateja, Toma Nadica.

Tenori: Čurin Antun, Marciuš Vladimir, Crnčec Franjo, Domjanić Franjo, Čurin Dragutin, Horvat Benjamin, Kralj Kruno, Puškadija Ivica, Radiković Ivica.

Basi: Petričević Dragutin, Horvat Bruno, Vabec Aleksandar, Kocijan Dragutin, Petričević Antun, Petričević Davor, Fortner Dušan, Petričević Kristijan.

Pratnja na orguljama: Jelena Horvat

Horvat Milovan – voditelj
 
Goran Damjanić