Od:
Do:

Proštenje Imena Marijina u Župi sveti Juraj na Bregu

Proštenje Imena Marijina u Župi sveti Juraj na BreguSVETI JURAJ NA BREGU, 9. i 10. 9. 2017.
Uza spomendan Presvetog Imena blažene Djevice Marije, u župi sv. Juraj na Bregu, 9. i 10. rujna bilo je marijansko proštenje Majci Božjoj Lauretanskoj. U subotu 9. rujna ujutro molila se krunica, a bilo je i mogućnosti za ispovijed, nakon čega je započelo euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga.

Prvi dan Imena Marijina ove godine već tradicionalno je zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine, a pola sata prije ispovijedi župnik Puškadija je imao pokorničko bogoslužje za školsku djecu u crkvi. Svećenici Štrigovskog dekanata gotovo do početka svete mise ispovijedali su djecu i odrasle. U 11 sati započelo je misno slavlje, svečanom procesijom svećenika i ministranata. Misu je predslavio novi župnik iz Štrigove vlč. Kristijan Kuhar uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s preč. Ivanom Hercegom, novoimenovanim dekanom.

U homiliji je predvoditelj potaknuo djecu i učitelje da mole zagovor nebeske majke Marije posrednice milosti, da bude plodonosna nova školska godina, a da Duh Sveti udijeli svoje darove svima onima koji su pozvani poučavati djecu znanju i mudrosti. Posebno je potaknuo na molitvu, otvorenost Bogu i na nedjeljna slavlja svete mise kojima svjedočimo Kristovu prisutnost među nama. Na kraju mise uslijedila je pjesma dječjeg zbora zaziv Duhu Svetomu, a nakon toga molitva Duhu Svetomu. Završetkom misnog slavlja uslijedio je ophod školske djece i vjernika oko oltara na kojem se čuva slika čudotvorne Majke Božje Lauretanske. Tako smo svi zajedno udruženi kao braća i sestre moli za našu djecu, mlade, učitelje i roditelje da budu sol zemlje i svijetlo svijeta, kažu u Župi sveti Juraj na Bregu.

Istoga dana u večernjim satima započeo je susret zborova Štrigovskog dekanata i gostiju iz župe Sv. Jurja mučenika iz Maruševca.

Drugi dan Imena Marijina započeo je misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija za sve žive župljane. Uz veliki broj župljana, kao i hodočasnika, župnik je potaknuo sve prisutne na molitvu za našu župnu zajednicu od onih najmlađih do onih najstarijih da ostanemo Kristu i Njoj vjerni do kraja svojeg zemaljskog života.

- Marija je početak boljeg svijeta, nju naš narod posebno časti, njoj se utječe i moli se u teškoćama i različitim potrebama. Tako je i danas svatko došao svojoj dragoj Majčici, sklapajući ruke na molitvu, s dubokom vjerom, nadom i pouzdanjem da nas ona zagovara kod svoga sina Isusa Krista spasitelja čovjeka – poručio je vlč. Puškadija.

Na završetku misnog slavlja svi okupljeni u procesiji pošli su oko oltara čudotvorne Gospe Lauretanske, moleći za snagu u poteškoćama, da ustrajemo u nošenju naših križeva poput Marije koja je bila ponizna službenica. Odjekivala je marijanska pjesma: „Čuj nas majko, nado naša, k tebi vapimo mi svi, svak ti srce sad iznaša srce puno ljubavi. Primi, primi mila Majko naša srdašca! To je sve što mogu dati tvoja dječica!“.

Središnje misno slavlje u 11 sati predslavio je mons. Franc Režonja, župnik iz Razkrižja, uz suslavlje umirovljenih svećenika; preč. Ivana Kozjaka, mons. Leonarda Logožara, vlč. Josipa Horvata ml., te drugih svećenika; vlč. Tomislava Leskovara župnika iz Selnice, preč. Nikole Samodola župnika iz Nedelišća, vlč. Borisa Tibauta župnika iz Velike Polane,vlč. Kristijana Kuhara župnika u Štrigovi i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije. Svečanom procesijom uz nošenje kipa Bl. Djevice Marije od članova KUU Zasadbreg, ministranata i svećenika u prepunoj crkvi domaći župnik je pozdravio sve prisutne vjernike župljane, a osobito sve hodočasnike, pješake iz župe Selnice. Svi danas dolazimo Njoj i obnavljamo svoj pradjedovski zavjet vjernosti Mariji Isusovoj majci.

Predvoditelj je u homiliji ocrtao lik Marije te potaknuo prisutne na jednu malenkost, učinimo nešto zajedno. Najljepši dar nebeskoj majci Mariji bit će odluka koju danas donosimo za sebe, svoj život, svoju vjeru - odluka da smo spremni slijediti Marijin primjer u dobroti u služenju. I baš na tu temu veliki i slavni Rabin Dranath Tagore izrekao je riječi: “Spavao sam i sanjao sam da je život radost! Probudio sam se i otkrio sam da je život služenje! Dao sam se na služenje i upoznao da je služenje radost“. Neka i naše služenje bude na blagoslov Bogu i ljudima.

Na završetku misnog slavlja župnik je svima zahvalio, a posebno pješacima župe Selnica, njih oko 130 s njihovim župnikom vlč. Tomislavom Leskovarom koji su obilježili mali jubilej - pet godina pješačenja Majci Božjoj Lauretanskoj k Svetom Jurju. Tom prilikom župnik Puškadija predao je plaketu, uz želju da to bude zahvala i za buduće godine. Vrijedno je spomena da je upravo sadašnji župnik vlč. Tomislav Leskovar obnovio taj običaj pješačenja, a kojeg je s velikom ljubavlju podržavao pokojni župnik Kavran, čega se mnogi stariji župljani radosno sjećaju. Nakon završnog blagoslova svi pristigli hodočasnici krenuli su u oproštajnu procesiju oko čudotvornog lika Majke Božje uz molitvu i pjesmu, te pokoju suzu i vapaj, do sljedeće godine u Sv. Jurju!

Naka nas čuva i brani naša najvjernija odvjetnica!

Izvor: Župa sveti Juraj na Bregu