Od:
Do:

Oko 250 sudionika sudjelovalo je na 10. župnom križnom putu u Sv. Jurju na Bregu

Oko 250 sudionika sudjelovalo je na 10. župnom križnom putu u Sv. Jurju na BreguSVETI JURAJ NA BREGU, 8. 3. 2020.
Jubilarni 10. križni put po Župi sv. Jurja mč. u Sv. Jurju na Bregu održan je u nedjelju 8. ožujka, na kojem su se okupili brojni župljani ove, ali i susjednih župa.

Započeo je slavljem sv. mise u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Lopatincu, koje je predslavio domaći župnik Ivica Puškadija. Pristigao je ljepi broj župljana naše župe i okolnih župa.

Inače, dan ranije, u subotu 7. ožujka, završio je ovogodišnji proljetni kvatreni tjedan u kojem Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve i svijeta. Proljetne kvatre u prvom korizmenom tjednu posvećuju se pokori i obraćenju, a upravo pobožnost križnog puta potiče vjernike da svoj život posvećuju Bogu za vlastito obraćenje i spasenje duše.

Tako je i ove godine za župni križni put izabrano geslo: “Hoće li tko za mnom, neka danomice uzima svoj križ i neka ide za mnom“.

Nakon euharistije, izvora i vrhunca našeg života, uz riječi ohrabrenja vlč. Puškadije, svi prisutni hrabro su započeli pobožnost križnog put. Sa zvonika crkve odjekivao je zvon svih pet zvona, a procesija je krenula uz križ Kristov kao svjedoci Isusa Krista, od onih najmlađih četverogodišnjaka do najstarijih  u 90. godini života.

Svaka postaja posebno je dirnula prisutne na pobožnost prema Kristu patniku, strpljivom i mnogoga milosrđa. Vrijeme je prolazilo i procesija, koja je brojila oko 250 sudionika, prošla je u deset sati gotovo 26 km kroz svih devet sela Župe sv. Jurja na Bregu. Uz križ Kristov, u zajedništvu kao živa Crkva, okupljeni su još jednom pokazali da premda slabi, malovjerni, i grešni žele biti Isusovi učenici.

Lijep je običaj da se za hodočasnike na ovom križnom putu u svakom selu kuda prolaze, pripremi okrepa. Župnik kao organizatror, zahvaljuje svima onima koji su od srca i s ljubavlju tu okrepu pripremali. - Neka Vam Bog obilno nagradi vaš trud.- rekao je vlč. Puškadija.

-Premda umorni, svi puna srca i radosni, uputili smo se svojim kućama. Do iduće godine na istom mjestu! - poručuje župnik Puškadija.