Od:
Do:

Više od 400 malih zboraša nastupilo na Zlatnoj harfi u Pitomači

Više od 400 malih zboraša nastupilo na Zlatnoj harfi u PitomačiPITOMAČA, 5. 5. 2018.

Više od 400 djevojčica i dječaka iz 15 dječjih zborova s područja Varaždinske biskupije sudjelovalo je na 18. Festivalu i susretu dječjih zborova „Zlatna harfa“ koji je u subotu, 5. svibnja održan u župnoj crkvi svetog Vida u Pitomači. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Hvalite Gospodina sva stvorenja“. Riječ je o tradicionalnom susretu dječjih zborova Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu i voditelja mo Anđelka Igreca te župe domaćina, predvođene vlč. Ivicom Puškadijom, st. i voditeljicom dječjeg zbora, s. Emanuelom Pečnik, SMI.

Voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, mo Anđelko Igrec istaknuo je da je Zlatna harfa važan festival, budući da se, pripremajući za nastup, djeca uče pjevati i upoznavaju crkvenu glazbu, a potom se na festivalu i zajedno raduju i druže.

- Kad odrastu, ta ista djeca postat će članovi, a neki od njih i voditelji župnih zborova i aktivni članovi svojih zajednica, i tu je vrijednost ovakvih susreta - istaknuo je mo Igrec.

Festival je započeo svetom misom u župnoj crkvi svetog Vida koju je predvodio župnik domaćin, vlč. Ivica Puškadija, a koji je u svojoj homiliji malenim zborašima predstavio svece, između ostalih i svetog Vida, kao superheroje koji su se svojim djelima borili protiv lošega i životom proslavljali Isusa.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći dječji zbor „Vitus“ pod ravnanjem s. Emanuele Pečnik, a zboru su se glasnim pjevanjem pridružili i maleni zboraši iz preostalih 14 zborova.

Nakon svete mise, mo Igrec otvorio je 18. Zlatnu harfu, a uz domaći dječji zbor „Vitus“, na festivalu su sa po jednom pjesmom nastupili i dječji župni zborovi: “Sveti Marko” iz Selnice, “Sv. Lovro” iz Cirkovljana - Župa sv. Jakoba, Prelog, “Božji prijatelji” iz Vratišinca, “Sveti Benedikt” iz Kloštra Podravskog, “Isusovi Prijatelji” iz Podravskih Sesveta, “Ribari Sv. Jakova” iz Preloga,  “Runolist” iz Kneginca, “Mihael” iz Sračinca, Dječji zbor Župe sv. Nikole iz Čakovca, “Križići” iz Kotoribe, “Cvjetići svetog Antuna” iz Čakovca - Jug, Dječji zbor Župe sv. Jelene Križarice, Šenkovec, “Lahori” iz Sv. Ilije i "Glas nebeski" iz Ludbrega.

- Dugo smo se pripremali organizacijski i pjevački za festival, ali nije nam bilo teško. I djeca, i njihovi roditelji, i mi ostali župljani uključeni u organizaciju jako smo se veselili malim pjevačima iz svih dijelova Varaždinske biskupije. Festival je protekao u najboljem redu, radosno i slavljenički što je još jedan dokaz da se s djecom može raditi. Ja bih s djecom mogla raditi zauvijek, jer gdje su djeca, tamo je i radost - zaključila je jedna od organizatorica festivala i voditeljica domaćeg dječjeg zbora „Vitus“ s. Emanuela Pečnik.

Nakon glazbenog dijela, susret je nastavljen okrjepom, zanimljivim radionicama i igrom svih sudionika. Domaćini su zahvalili svim zborašima na dolasku u Pitomaču i čestitali im na nastupu, a mo Igrec i župnik Puškadija uručili su zborovima i njihovim voditeljima prigodne zahvalnice.

Iduća, 19. Zlatna harfa bit će održana u Župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Tekst: Jelena Brcković
Fotografije: Siniša Conar