Od:
Do:

U Župi svetog Vida u Pitomači obilježen misijski mjesec

U Župi svetog Vida u Pitomači obilježen misijski mjesecPITOMAČA, 27. 10. 2019.
Župa svetog Vida u Pitomači odazvala se na poziv pape Franje te su vjernici posebno svečano obilježili izvanredni mjesec misija. Listopadske pobožnosti, koje su predvodili svećenici, svake su večeri završavale zajedničkom molitvom za misije i misionare.

Svećenici su na više načina, misnim obrascima, uvodom u pokajnički čin na početku mise te raznim drugim poticajima okupljenoj zajednici budili misijsku svijest. Geslo molitvenih okupljanja i drugih aktivnosti bilo je „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u u misiji u svijetu“.

Uz svakodnevnu molitvu krunice, svake je nedjelje animiran određeni vid prikupljanja novčanih priloga za potrebe misija. Na prvu i drugu nedjelju Prijatelji Maloga Isusa i sestre Služavke Maloga Isusa postavljali su prigodni štand za prikupljanje priloga za misijsku postaju sestara Služavki Maloga Isusa na Haitiju s nakanom za pomoć u gradnji kapele i kopanju bunara, na što su se župljani lijepo i darežljivo uključili.

Posebno je svečano obilježen tjedan pred proslavu svjetskoga Dana misija. Djeca i mladi na katehetskim susretima, predvođeni svojim vjeroučiteljima, usvajali su stavove kako mogu biti misonari u svojoj sredini.

Svake večeri su razmatrana otajstva krunice te se molila tzv. misijska krunica, a slušala su se i svjedočanstva naših misionara. Svjetski Dan misija, nedjelja 20. listopada, u Pitomači je obilježen svečanim misnim slavljima na kojima se molilo za misionare, slušala su se njihova svjedočanstva iz propovijedi svećenika, skupljala se kolektu, prodavale su se misijske narukvice, a djeci dijelile misijske kasice.

U zadnju nedjelju izvanrednog misijskog mjeseca, 27. listopada, župnu zajednicu posjetile su volonterke iz udruge Zdenac. Gospođa Mirjana svjedočila je kako je dobila poticaj činiti u svojem životu nešto više od uobičajenog. Okupljenu zajednicu upoznala je s djelatnošću Pokreta Milosrđa. Cilj im je njegovati odgoj u solidarnosti, povezati prvu i treću životnu dob. Svojim primjerom potaknula je prisutne da u svojoj sredini ražare djela milosrđa kroz kumstva ( školovanje djece ), podržavanjem raznih drugih projekata kao npr. Zdenac znanja, Moja dva kruha.
 
s. Emanuela Pečnik, SMI