Od:
Do:

Započeo Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.

Započeo Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.VATIKAN / HRVATSKA, 1. 10. 2019.

Ovogodišnji listopad papa Franjo proglasio je Izvanrednim mjesecom misija u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma „Maximum illud“ kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas.

Papa Franjo želi da Izvanredni mjesec misija bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da Izvanredni mjesec misija potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava.

U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“ papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Tijekom Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019. u Rimu će biti tri važna događaja. Na blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija, 1. listopada papa Franjo će svečano otvoriti Izvanredni misijski mjesec listopad molitvom večernje u 18 sati u bazilici Sv. Petra. Molitvu večernje pratit će misijska iskustva misionara iz pojedinih dijelova svijeta.

Na Svjetski dan misija, 20. listopada papa Franjo slavit će misu u bazilici Sv. Petra sa svim sudionicima biskupske Sinode o Amazoniji.

Na blagdan BDM od Krunice, 7. listopada u 15 sati u bazilici Svete Marije Velike u Rimu prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Fernando Filoni predmolit će misijsku krunicu.

Suradnici Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripremili su brošuru u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana misija koja donosi brojna promišljanja o temi misija. U njoj se nalazi Papina poruka i njegove mjesečne misijske nakane za iduću godinu. Predstavljeno je i apostolsko pismo Maximum illud te je donijet osvrt na Sinodu o Amazoniji. U brošuri se mogu pronaći i različiti liturgijski prilozi za tjedan prije i za sam Svjetski dan misija. Tu su i prijedlozi za euharistijsko klanjanje, i različiti drugi, katehetski i animacijski, dokumenti.

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

Izvor: Informativna katolička agencija