Od:
Do:

Formacija misijskih animatora Varaždinske biskupije održana u Varaždinu

Formacija misijskih animatora Varaždinske biskupije održana u Varaždinu VARAŽDIN, 23. 2. 2018.
U petak 23. veljače u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu održan je seminar misijskih animatora župnih zajednica Varaždinske biskupije.

Dvadesetak župnih animatora na samom je početku susreta pozdravio, uime varaždinskog biskupa, generalni vikar  Antun Perčić. Cilj ovakve formacije misijskih animatora je da se u svakome vjerniku snažnije razvije misijska svijest i da ih se učini sposobnima konkretno sudjelovati u animiranju misijskog pastorala župne zajednice pod vodstvom svojih svećenika. Na susretu je bio vlč. Antun Štefan, rodom iz Župe Prelog u Varaždinskoj biskupiji, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

- Papinska misijska djela su osnovana da organiziraju nas kršćane da pomognemo širenju evanđelja u cijelome svijetu. Papa, kao vođa kršćanskog katoličkog svijeta, smatra da je to toliko važno upravo zato što nam je taj zadatak dao Isus - kaže vlč. Štefan.
Podsjetimo,  vlč. Toni Štefan u misijama u Beninu proveo je 18 godina navješćujući Božju riječ. Slobodno ga možemo nazvati pionirom misijskog djelovanja u našoj domovini.

- Svi imaju pravo na Isusa. Isus je Bog koji oslobađa, Bog koji oprašta. Bog koji nam je otvorio Nebo. Zašto bi samo mi u Hrvatskoj imali pravo na Isusa? To pravo imaju i oni koji nikada nisu čuli za Njega. A tko će im to dati nego mi misionari. U svijetu trenutno djeluje 80 misionara iz Hrvatske. Ako si zaljubljen u Isusa, onda moraš o njemu pričati. Voljeti misije znači da vam je vjera zrela. Onaj koji je upoznao Isusa želi o Njemu pričati i ići s Njime daleko - poručio je slikovito vlč. Toni Štefan.

Jedno od nastojanja ove formacije je da se nastave okupljati misijski animatori po župama u kojima oni već postoje na području naših nadbiskupija i biskupija, a u onim župama u kojima još ne postoje, da ih se potakne na konkretno djelovanje. Ines Sosa Meštrović, tajnica Papinskih misijskih djela, zadovoljna je odazivom animatora i njihovim angažmanom.

- Počeli smo s formacijom misijskih animatora u mnogim biskupijama, negdje tek započinjemo, no u većini biskupija postoje žarišta u župama koje su već odavno započele s misijskom animacijom, pa su proširile svoje djelovanje i na susjedne župe, one velike, ali i one male, postaju bogate misijskom radošću - rekla je Ines Sosa Meštrović.

Formacije misijskih animatora do sada su održane u Riječkoj i Zadarskoj nadbiskupiji, te Sisačkoj, Porečkoj, Pulskoj i Šibenskoj biskupiji. U Varaždinskoj biskupiji za pitanja misija zadužen je vlč. Dominik Vukalović, župnik župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici.

- Misijska svijest treba se razvijati od malih nogu. U Varaždinskoj biskupiji smo, hvala Bogu, prije nekoliko godina imali seminar za misijske animatore. Bile su to porođajne boli, ali došlo je puno onih koji su zainteresiranih za misije. Oni su u svojim župama pokrenuli misijske zajednice i molitve za misije. Animatori organiziraju i različite projekte kako bi se i materijalno pomoglo ljudima u misijskim zemljama - rekao je vlč. Vukalović.

Kao članovi Crkve što možemo učiniti da se razvije misijska svijest, pogotovo kod mladih, jedno je od najvažnijih pitanja u misijskoj priči.

- U našem podneblju mnogi mladi su “zaraženi” s lošim stvarima. No, ima i dobrih stvari, a upravo Papinska misijska djela ubrajamo u nešto korisno i dobro. Mladi bi trebali biti pokretač, oni su budućnost - poručio je vlč. Dominik Vukalović.
 
Goran Damjanić