Od:
Do:

Misijski dan u Osnovnoj školi Dr. Vinka Žganca Vratišinec

Misijski dan u Osnovnoj školi Dr. Vinka Žganca VratišinecVRATIŠINEC, 18. 10. 2018.
Hvalevrijedan projektni dan pod nazivom „Budi i ti misionar“ održan je u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec u četvrtak 18. listopada.  Naime, škola u Vratišincu, prva je škola u Varaždinskoj biskupiji i Međimurskoj županiji koju su posjetili djelatnici Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Poštovani gosti došli su na poziv ravnatelja škole, gospodina Željka Mačeka i  vjeroučitelja Mihajla Ivaniša.

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj  vlč. Antun Štefan te profesorice Ines Sosa Meštarić i Vlatka Burić, zajedno su s učiteljima i profesorima sudjelovali u  projektnom danu: „Budi i ti misionar!“ Tako su učenici od 1. do 8. razreda, matične i područne škole Gornji Kraljevec,  uz bogato iskustvo vlč. Antuna Štefana, koji je sam proveo kao misionar 18 godina u Africi, mogli upoznati rad misionara u cijelome svijetu, jezik, ples i hranu dalekih zemalja.

Učenici razredne nastave pisali su pisma svojim malim prijateljima u Africi, osmišljavali slikopriče, izrađivali srca s porukama za misionare te se upoznali s voćem i povrćem koje dolazi iz zemalja u kojima djeluju naši misionari. Učenici predmetne nastave pozabavili su se kulturom Japana i haiku pjesništvom, učili su o stanovništvu Afrike te problemima s kojima se ono suočava (glad, siromaštvo, bolesti). Pisali su i oslikavali razglednice iz Afrike, a posebno zanimljivo bilo im je otplesati afrički plemenski ples uz pratnju originalnih afričkih drvenih bubnjeva i udaraljki. Pobrinuli su se i da učenici i učitelji ne budu gladni osmišljavajući recepte s manioka brašnom. Osim upoznavanja novih zemalja i kulture, cilj projekta bio je senzibilizirati učenike te ih upoznati s problemima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci na drugom kraju svijeta.

Poruka, svi smo mi jedan narod i zaslužujemo jednake šanse, provlačila se kroz sve pore ovog hvale vrijednog projektnog dana. Tome je posebno pridonio i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, vlč. Antun Štefan, koji je u svojem motivirajućem govoru istaknuo da zajedništvom možemo promijeniti svijet, korak po korak, misleći u molitvi svakodnevno na one koji su potrebni naše pomoći. "Nikada ne smijemo zaboraviti da, što god smo učinili jednome od naše najmanje braće, Isusu smo učinili", poručio je vlč. Štefan.

Sa željom da poruka projektnog dane ostane u srcima svih sudionika, iz škole zahvaljuju svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos.
 
Mihajlo Ivaniš