Od:
Do:

Papinska misijska djela u Hrvatskoj pozivaju na molitvu povodom Dana svjedoka vjere

Papinska misijska djela u Hrvatskoj pozivaju na molitvu povodom Dana svjedoka vjereZAGREB – SPLIT, 24. 3. 2018.
U subotu 24. ožujka Katolička Crkva širom svijeta proslavit će Dan svjedoka vjere.

Povijest proslave ovog dana seže u 1993. godinu kada je za vrijeme slavljenja svete mise ubijen salvadorski nadbiskup bl. Oscar Romero (+1980.) zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih, te pozvao i svoje svećenike da to isto učine.

Papinska misijska djela U Republici Hrvatskoj pozivaju sve vjernike da molitvom obilježe Dan svjedoka vjere, dan kada se ujedno sjećamo i hrvatskih misionara koji su izgubili život poradi Krista. Za tu prigodu pripremljen je misijski križni put te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a materijali se mogu preuzeti na web stranici www.misije.hr.

Osobito bi se trebali sjetiti naših ubijenih misionara: fra Vjeke Ćurića, koji je ubijen 31. siječnja 1998. ispred crkve u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, s. Lukrecije Mamić, koja je ubijena 27. studenoga 2011. na vratima samostana sestara Službenica milosrđa, u mjestu Kiremba, u Burundiju. Sjećamo se i s. Clare Agano Kahambu, članice školskih sestara franjevki Krista Kralja provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita koja je 29. studenog 2016. ubijena u mjestu Bukavu, u DR Kongo.

Proslava Dana svjedoka vjere za Hrvatsku i BiH bit će 24. ožujka u samostanu službenica Milosrđa – Anćela u Splitu, a misno slavlje će predvoditi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Želja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj je da se svake godine Dan svjedoka vjere slavi u drugim crkvama i samostanima iz kojih potječu naši misionari i misionarke, te da im se i na taj način pokaže ljubav i zahvalnost za njihov dar svjedočenja, za njihov rad te kroz molitvu i zajedništvo izraze osjećaji povezanosti i ohrabrenja.

Nekoliko dana prije svoje smrti bl. Oscar Romero je izjavio: „Da, ubit će mene, ali neće ubiti istinu“. Na kraju svake godine novinska služba Zbora za evangelizaciju naroda, agencija Fides, objavljuje popis pastoralnih djelatnika koji su izgubili život na nasilan način tijekom posljednjih 12 mjeseci.

U 2017. godini ubijena su 23 misionara (u 2016. 28). Osmu godinu za redom najveći se broj ubojstava bilježi u Americi, gdje je ubijeno 11 pastoralnih djelatnika (8 svećenika, 1 redovnik i 2 laika), potom u Africi, gdje je ubijeno 10 pastoralnih djelatnika (4 svećenika, 1 redovnica i 5 laika), te u Aziji, gdje su ubijena 2 pastoralna djelatnika (1 svećenik i 1 laik). U razdoblju od 2000. – 2016. godine, u svijetu su ubijena 424 pastoralna djelatnika, među kojima je 5 biskupa.

U 2017. godini je, prema podacima agencije Fides, oko 215 milijuna kršćana u pedesetak zemalja bilo izloženo „snažnom, veoma snažnom ili žestokom“ progonu. U popisu zemalja koje se najokrutnije odnose prema kršćanima i dalje su: Sjeverna Koreja, Somalija, Irak i Sirija, a povremeno se ovom popisu pridruže i zemlje Jugoistočne Azije. Kao najčešći uzrok progona kršćana navode se islamski, hinduistički i budistički vjerski nacionalizam. Drugi uzrok je organizirani kriminal u zemljama Latinske Amerike poput Meksika i Kolumbije.