Od:
Do:

Misom u varaždinskoj katedrali završena Skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela

Misom u varaždinskoj katedrali završena Skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djelaVARAŽDIN, 13. 3. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je koncelebrirano euharistijsko slavlje uz završetak Godišnje skupštine Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Godišnja skupština PMD-a održavala se, u organizaciji Varaždinske biskupije i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, od 11. do 13. ožujka u Pastoralnom centru u Ludbregu.

Svetu misu uz kraj Skupštine predvodio je biskup Mrzljak u varaždinskoj katedrali u srijedu 13. ožujka. S biskupom su u zajedništvu bili mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, ujedno svećenik Varaždinske biskupije rodom iz međimurskog Preloga, te petnaestak svećenika - povjerenika Papinskih misijskih djela iz nad/biskupija diljem Hrvatske.

Na početku misnog slavlja sve je okupljene u katedrali Uznesenja BDM srdačno pozdravio vlč. Dominik Vukalović, predstojnik Misijskog ureda Varaždinske biskupije, koji je kazao kako ovom svetom misom svi zajedno želimo Bogu zahvaliti na uspješno održanoj godišnjoj misijskoj skupštini. Biskup Josip Mrzljak se pridružio pozdravima te rekao kako vjeruje da će godišnja skupština biti plodonosna, ali i kako će se na tu temu ove godine još mnogo toga reći budući da će se u listopadu u cijeloj Katoličkoj Crkvi obilježiti izvanredni misijski mjesec.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na riječi kojima smo nedavno na Pepelnicu zakoračili u korizmu: “Obrati se i vjeruj evanđelju”! Nadovezao se preuzvišeni otac biskup na čitanje iz Staroga zavjeta u kojem prorok Jona poziva Ninivljane na obraćenje. Isus također poziva na obraćenje, no što to doista znači, zapitao je vjernike mons. Mrzljak.

- Obratiti se znači okrenuti se od nečega. Znači okrenuti se od našeg ljudskog razmišljanja prema onom što je Božje. To nije nimalo lako, jer svatko od nas ima svoje razmišljanje, a ponekad bismo i Bogu prigovorili. Zato se treba obratiti prema onome što je Božje. Obratiti se i vjerovati evanđelju znači više vjerovati Bogu nego sebi. Nije dosta samo čuti evanđelje, već je zadaća Crkve svjedočiti i prenositi to evanđelje te upoznati druge ljude s Radosnom vijesti. Ali to prenošenje se ne čini samo riječima, već životom - u stvarnim djelima. Zato smo pozvani svjedočiti evanđelje koje ostvarujemo u svom životu. Naša kršćanska vjera nisu samo lijepe riječi, već se moramo pitati što iz te naše vjere proizlazi i kako izvršavamo Isusovu želju da drugima prenosimo i svjedočimo ono što smo sami primili. Zato u Crkvi govorimo o misijskoj djelatnosti i poslanju Crkve koja je poslana svjedočiti. To svjedočenje počinje, dakako, od najužeg kruga tamo gdje živimo. Svjedočimo svojim životom jer Božja riječ se mora utjeloviti u našem životu u današnjem vremenu. To je obraćenje - kada ostavljamo naše ljudsko i priklanjamo se Božjem. To je tada življeno evanđelje. Crkva se trudi svjedočiti o Božjim riječima i dalje ih prenositi. Upravo zato su važni misijska svijest i poslanje. Tada se Radosna vijest širi kao u koncentričnim krugovima, ali samo ako ima onih koji žive evanđelje. Zato kada razmišljamo o misijskoj djelatnosti Crkve i nastojimo je materijalno pomagati, sami možemo živjeti evanđelje i u svojim molitvama uključiti mnoge koji u prvim redovima Crkve, u poganskim krajevima, naviještaju da se isplati vjerovati u evanđelje. Pozvani smo gledati dalje od granice svojih župa i biskupija, da širimo osjećaj kako je Crkva jedna, sveta i apostolska te da smo povezani u zajedništvu euharistije i molitve - poručio je u homiliji tijekom misnog slavlja biskup Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić