Od:
Do:

Ljetne igre okupile velik broj djece u Župi svetog Vida u Pitomači

Ljetne igre okupile velik broj djece u Župi svetog Vida u PitomačiPITOMAČA, 26. - 28. 8. 2019.
Već četvrti put zaredom, ljetne igre u Župi svetog Vida mučenika u Pitomači ponovo su uspjele okupiti i zabaviti velik broj djece (pred)školske dobi i poučiti ih nešto više o dostojanstvu kojeg svaki kršćanin nosi u sebi. Održavane, kao i obično, na župnom dvoru i u tijeku najtoplijih dana mjeseca kolovoza, ovogodišnje ljetne igre bile su organizirane u obliku oratorija, tj. kombinacije glume, kateheze i igre koja slovi kao sjajni proizvod slavnog rimskog apostola sv. Filipa Nerija.

Kao plodna pozadina svih triju dana bila je dobro poznata serija od sedam romana Narnijske kronike sjevernoirskoga pisca C. S. Lewisa. Tako je svaki dan započinjao kratkim igrokazom i molitvom kao uvodom u katehezu. Prvog je dana igrokaz služio upoznavanju glavnih likova iz Narnije i njihove želje da pronađu lava Aslana koji svojim karakteristikama neodoljivo podsjeća na Isusa Krista, „lava iz plemena Judina” (usp. Otk 5,5). Zato je i tema tog prvog dana bila „Bog nas traži – mi mu dopuštamo da nas nađe”. A da se Bog ne može tražiti samostalno i da se Bog ne otkriva pojedincima, bila je tema drugog dana koji je stoga više bio usmjeren dočaravanju važnosti i vrijednosti zajedništva u životu svakog kršćanina. Tome je slikovito doprinijela i uloga broda Zorogaza kojim su junaci romana i glumci igrokaza željeli očuvati svoje zajedništvo i paziti jedni na druge. Ipak, dječak se Eustahije u tom pogledu pokazao nezainteresiranim te je posadu napustio u želji da se riješi tog „mučnog tereta” prijateljstva i odgovornosti. U međuvremenu pronalazi zmajevo blago na kojem zaspa umoran od sebične brige da ga ne bi s drugima morao dijeliti i nakon čega se budi pretvoren u samog – zmaja!

Tijekom dana, a posebno u katehezi, djeca su mogla uočiti sličnosti između broda Zorogaza i Crkve koja također glavni arhitektonski dio svojih građevina naziva „brodom”. Dramski zaplet ovog drugog dana imao je za cilj proslijediti i prikazati kako Crkva, poput tijela s mnogo udova, nijednog svog sina i kćer ne smatra beskorisnim ili manje važnim jer svi, zahvaljujući Božjoj ljubavi koja poput srca opskrbljuje to tijelo, možemo i trebamo jedni drugima biti na korist, radost, pa čak i spasenje. Nakon teme „Bog nas okuplja – gradimo zajednicu”, uslijedila je i tema trećeg dana, „Bog me mijenja – ja mu dopuštam da me oblikuje”.  U igrokazu je bila odlučujuća uloga lava Aslana koji pronalazi Eustahija, grijehom izobličenog i pretvorenog u zmaja, i nudi mu pomoć u njegovoj želji da se promijeni i vrati ponovno u stanje dječaka. Tako kršćanska poruka u romanu i u igrokazu trećeg dana dostiže svoj vrhunac: Eustahije je promijenjen zahvaljujući oprostu i pomoći lava Aslana te ponovo siguran i prihvaćen kao član posade Zorogaza. Djeca su se u katehezi mogla prisjetiti svog krštenja kao ulaska u crkvenu obitelj djece Božje te uloge sakramenta pomirenja koji djeci Božjoj pomaže da ne zaborave ono što jesu.

Nakon poučnih kateheza, djeci su pravu zabavu i timski radili omogućile kreativne igre koje su iziskivale spretnost, koncentriranost, ali i poneku lukavost. Župni su skauti čak organizirali i noćno kampiranje za sve zainteresirane. Najupečatljivije su i najzabavnije bile igre drugog, tzv. „vodenog dana”, kad je teško bilo ostati suh i nesmočen, a i kad dobro ljetno osvježenje nikome nije škodilo. Naime, djeca su trebala zubima prenositi vodene balone s jednog kraja na drugi, skačući nositi na tanjuru čaše napunjene vodom, prenijeti dobro namočenu spužvu iznad svojih glava a da spužva ne izgubi previše vode, ili skupiti što više bodova gađajući zmaja vodenim balonima nakon čega je pravo iznenađenje bilo kad je isti zmaj uzvratio udarac „leteći” i loveći djecu preko cijelog travnjaka župnog dvora...

Četvrtog dana, 29. kolovoza, djeci je bio omogućen izlet u grad Osijek gdje su zahvaljujući vodiču upoznali Tvrđu, Trg i Katedralu sv. Petra i Pavla gdje ih je ugostio tamošnji župnik. Vozeći se preko Drave dospjeli su na drugu obalu gdje su posjetili Zoološki vrt, a nakon čega su u kinu pogledali i film Kralj lavova koji ih je podsjetio kako je kobno kad se zaboravi vlastiti kraljevski identitet, odnosno identitet sinova i kćeri Božjih.

Tijekom ljetnih igara, koje su omogućili župnik vlč. Ivica Puškadija, kapelan vlč. Karlo Kruljac i Emanuela Pečnik, sestra Služavka Malog Isusa, u znatnoj su organizaciji sudjelovali i svojim timskim radom doprinijeli župni vjeroučitelji, animatori, zauzeti mladi, skauti, ali i brižne majke koje su se pobrinule da djeca tijekom tih triju dana ne ostanu neokrijepljena domaćim slasticama.
 
vlč. Karlo Kruljac