Od:
Do:

Adventski hod u Pitomači

Adventski hod u PitomačiPITOMAČA, 23. 12. 2019.
I u  župi sv. Vida u Pitomači došašće je bilo vrijeme u kojem su vjernici bdjeli u dobrim djelima i bili raspjevani Bogu na slavu osobito u jutarnjim misama zornicama, a sve u čežnji da se Krist opet i u nama i po nama rodi.

Mozaik dobrote slagali su gotovo svakodnevno mnogim djelima ljubavi znajući da u Božjim očima ništa nije maleno što je učinjeno s ljubavlju.

Uoči prve nedjelje došašća, svečanim blagoslovom panja i paljenjem prve svijeće započeli su adventski hod. Kod oltara blažene Djevice Marije bila je pripremljena škrinja u koju će svi koji mogu i žele donositi namirnice od kojih će se složiti paketi i podijeliti potrebnim župljanima. Škrinja se gotovo svakodnevno punila. Na prvu nedjelju došašća župnoj zajednici bili su predstavljeni kandidati za Prvu pričest.  Najmlađi članovi svečano su dočekali sv. Nikolu.

Drugu nedjelju došašća župljani su posvetili posjetu starima i nemoćnima župe.

Treća nedjelja došašća bila je nedjelja caritasa. Za prikupljanje priloga za siromašne, u župi je organizirano pečenje i prodaju kolača, milinaca i rezanaca.  Uključili su se mnogi.

U trećem tjednu došašća skauti su u župu donijeli Betlehemsko svjetlo. Slavili su i župnu božićnu ispovijed te na taj način sakramentalno pripremili jasle svojih srdaca. Prijatelji maloga Isusa devet dana prije Božića svečano su animirali devetnicu Božiću.

Nakon uređenja svojih duša, župljani su uredili i  župnu crkvu: postavili i složili jaslice, okitili borove i generalno ju očistili. Za svako dobro djelo, oni koji su željeli, donosili su slamku po slamku u prazne jasle koje su stajale pred oltarom kako bi simbolički izrazili svoju čežnju da i u nas Otac položi svoju Riječ.

Uoči četvrte nedjelje došašća u župnoj crkvi je bio održan predbožićni koncert. Četvrte nedjelje došašća u svojem karitativnom vidu, a po odredbi hrvatskih biskupa, u Žipi Pitomača su se posvetili brizi za stradale u Albaniji.

Iz dana u dan, slavljenjem misa zornica,  jutra su bila ispunjena mirom i radošću koji silazi s neba kao rosa.

Panj svijetli punim sjajem i jasle su pune!

Dođi, Božiću naš!

 
s. Emanuela Pečnik, SMI