Od:
Do:

Biskup Mrzljak susreo se s bogoslovima Varaždinske biskupije

Biskup Mrzljak susreo se s bogoslovima Varaždinske biskupijeLUŽNICA, KLENOVNIK, LEPOGLAVA, 16. - 18. 8. 2018.
U petak 17. kolovoza 2018. godine varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posjetio je bogoslove Varaždinske biskupije koji su se okupili u Lužnici na svom ljetnom duhovno-formativnom susretu.

Budući da je ljetno vrijeme period koji bogoslovi provode u svojim župnim zajednicama, i ove se godine dvadesetak bogoslova Varaždinske biskupije okupilo na svom ljetnom susretu od 16. do 18. kolovoza 2018. godine pod geslom „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga – prema Crkvi i svakom pojedincu“ zajedno sa svojim odgojiteljima preč. Anđelkom Košćakom, rektorom Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te prefektom vlč. Ivicom Cujzekom. Bogoslovi su se najprije sastali u Varaždinu te su zajedno krenuli put Lužnice. Svoje vrijeme ispunili su zajedničkom euharistijom, molitvom, tematskim susretima, izlaganjima i raspravama, druženjem i igrom.

Drugoga dana tog susreta bogoslove i njihove odgojitelje posjetio je biskup Josip Mrzljak te su zajedno slavili euharistiju. U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na evanđelje toga dana koje progovara o nerazrješivosti ženidbe i o životu onih koji se sami onesposobiše za ženidbu poradi kraljevstva nebeskoga (usp. Mt 19, 3-12) Istaknuo je Isusovu rečenicu: „Tko može shvatiti, neka shvati.“ Razmišljajući o njoj, kazao je kako je prihvaćanje i shvaćanje svećeničkog poziva i svećeničkog načina života proces, a ne trenutak. Podsjetio je kako je svaki čovjek stvoren kao muško ili žensko te da takvu svoju narav sa sobom nosi cijeli život. Budući da se u svećeničkom pozivu radi o Božjim stvarima, promišlja biskup, potrebno je iz dana u dan rasti u odluci za svećeništvo te neprestano u tome računati s Božjom pomoću.

Nakon zajedničkog objeda bogoslovi su se sa svojim odgojiteljima okušali u nekim igrama i sportovima, a zatim je uslijedio susret s biskupom. Susret je započeo molitvom i izlaganjem koje je priredio Mislav Mikac, kandidat za đakonsko ređenje. Osvrćući se na dokument Papinskog djela za crkvena zvanja iz 1997. godine „Nova zvanja za novu Europu“, progovorio je kako Crkva treba svojim vjernicima pomoći u otkrivanju vlastitog poziva. Govoreći o pozivu, rekao je da je poziv Kristov znak u Crkvi te da jedan poziv ne može obuhvatiti sve, tj. da nitko nije pozvan na sve, ali svatko je pozvan i poslan služiti. Napomenuo je da je Crkva zajednica poziva te je dužna stvarati pretpostavke za njihovo rađanje, posebno od strane župnika, svećenika i od same župne zajednice.

U svom obraćanju bogoslovima biskup je posvjedočio o svojim početcima otkrivanja poziva i progovorio je o iskustvima svojih kolega. Istaknuo je, također, važnost poticaja za rađanje poziva od župnika, obitelji, škole-sjemeništa… „Važna je svijest 'iz dana u dan'. Zvanje nije samo trenutak odluke, nego proces koji čovjek neprestano živi. Sigurno je da postoje neki trenuci kada čovjek treba reći 'da'.“ – rekao je biskup. Spomenuo je riječi blaženog Alojzija Stepinca kojima se obratio njemu i tadašnjim mladićima koji su kretali u sjemenište: „Budite svjesni da kao svećenici možete najviše koristiti i Crkvi i svojem hrvatskom narodu.“ Sjetio se svog rektora mons. Penića koji je zvanje tumačio kao jedinstvo recta intentio (prave nakane) i idoneitas (prikladan). U svom obraćanju biskup se osvrnuo na temu celibata i svećenikovog pada i ohrabrio bogoslove da ustraju, da računaju s Božjom pomoću i milošću bez obzira na teškoće. Uspoređujući celibat i brak, spomenuo je kako je vjernost potrebna na oba puta. Kako bi se nadvladale teškoće, također, je potrebno računati na svoju obitelj s kojim se ne prekida povezanost nakon ređenja, a tu su i prijatelji koji su podrška i potpora na svećeničkom putu. – spomenuo je biskup.

Bogoslovi su svoj susret zaključili u subotu, 18. kolovoza. Posjetili su Klenovnik i uputili se hodočasničkim putem pod naslovom „Marijin put“ koji vodi do kapele svetog Volfganga gdje su zajedno proslavili svetu misu. Nakon zajedničkog objeda u Lepoglavi bogoslovi su s biskupom i odgojiteljima posjetili lepoglavsku župnu crkvu i stari pavlinski samostan te su razgledali izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“.
 
Marko Domiter