Od:
Do:

Rektor sjemeništa Matija Pavlaković predvodio slavlje patrona župe u Kalinovcu

Rektor sjemeništa Matija Pavlaković predvodio slavlje patrona župe u KalinovcuKALINOVAC, 18. 10. 2018.
Zaštitnik župe - sveti Luka, evanđelista svečano je proslavljen u podravskoj župi Kalinovac u četvrtak, 18. listopada ove godine.

Na poziv preč. Mladena Gorupića, župnika Župe sv. Luke u Kalinovcu te dekana Đurđevačkog dekanata, koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, u zajedništvu s domaćim župnikom i još desetak svećenika koji su na ovo slavlje pristigli sa svojim župljanima hodočasnicima.

Proslavi cvetkovine ove župe, sv. Luke evanđeliste, prethodila je i trodnevna duhovna priprema koju je predvodio vlč. Krunoslav Kefelja, župnik župe Svih svetih u Podravskim Sesvetama.

Uvodeći u slavlje euharistije rektor je pozdravio okupljeno mnoštvo.

- Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik svetom Luki evanđelistu ovdje u Kalinovcu, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnju svetkovinu vašem župniku i dekanu, prečasnom Mladenu, kao i svim njegovim suradnicima, svima vama koji ste uključeni u život župe, koji pomažete djecu u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi - poručio je na početku Pavlaković.

Tumačeći Božju riječ, a vežući se uz liturgijska čitanja toga dana (2 Tim 4, 10-17b; Ps 145; Lk 10, 1-9), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo da prvi puta govori o svetome Luki

- Propovijedao sam bezbroj puta izazvan njegovim evanđeljem, ali nikada samo o njemu, nikada samo o Luki. Stoga mi je danas progovoriti o svetom Luki vama koji se utječete njegovu zagovoru, među vama koji se dičite njegovom zaštitom. ... U njemu danas želimo otkriti nadahnuće za našu kršćansku vjerodostojnost. Zagledajmo se danas očima srca u svetog Luku, uputimo mu pogled vjere. Luka nas poziva da odškrinemo tajnu o Bogu svakom čovjeku, da po Mariji pođemo Kristu, da budemo ljudi blagoslova. On nam pokazuje evanđelje – Radosnu vijest i trajno nas zove da rado posežemo za Knjigom života. On nas u Djelima apostolskim trajno poziva da se otvorimo snazi Duha Božjega! Na nama je da se odlučimo što želimo! - zaključio je propovijednik.

Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem i svjedočenjem o duhovnom pozivu pridonijela su i dvojica sjemeništaraca Varaždinske biskupije koja potječu iz već spomenutog dekanata: Hrvoje Havliček, maturant iz župe Kozarevac i David Đuroci, drugaš iz župe Novo Virje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor iz Kalinovca.

Na koncu svete mise dvije župne vijećnice zahvalile su predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvale, u ime župnika, da mole za nova duhovna zvanja te da u svetome Luki prepoznaju onoga koji je drugima otkrio tajnu o Bogu i čovjeku te nam nju darovao u svome evanđelju na što smo svi pozvani – odškrinuti tu tajnu drugima. Preč. Gorupić prisjetio se potom vremena kada je bio župni vikar u župi Karlovac-Dubovac (1989.-1992.), rodnoj župi preč. Pavlakovića, gdje je, kao kapelan, pratio njegov duhovni rast i sazrijevanje. S posebnim pijetetom pozdravljen je i preč. dr. Đuro Zalar, umirovljeni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te domaći sin ove župe koji se, usprkos obveza u službi rektora crkve sv. Martina u Zagrebu, rado odazvao Slavlju.

Po završetku misnoga slavlja radost zajedništva nastavljena je i oko obiteljskoga stola u prostorima župne kuće.
(MP)