Od:
Do:

U Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati započeo 59. teološko-pastoralni tjedan

U Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati započeo 59. teološko-pastoralni tjedan ZAGREB, 22. – 24. 1. 2019.
„Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva“ tema je ovogodišnjeg 59. teološko-pastoralnog tjedna koji je započeo u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu u utorak 22. siječnja i trajat će sve do četvrtka 24. siječnja. Organizator TPT-a je Katoličko-bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a na njegovom otvaranju uvodno su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te dekan zagrebačkog KBF-a prof. dr. fra Mario Cifrak.

Kardinal Bozanić u svom govoru je istaknuo kako se ove godine slavi 25. obljetnica posjeta svetog pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj te 350 godina djelovanja Katoličko-bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kardinal Bozanić naglasio je kako je Crkva utemeljena u Kristu te svoju proročku dimenziju dobiva silaskom Duha Svetoga koji ostaje s nama do svršetka svijeta, a napomenuo je i kako je blaženi kardinal Alojzije Stepinac znak hrvatske nade budući da je upravo nada središnja poruka njegovog života.

- Papa Franjo pred nas stavlja konkretan zadatak, a to zahtjeva da budemo ponizni te da ne postoji logika samoočuvanja i samoopstojnosti. Papa često naglašava da će budući naraštaji prorokovati i imati vizije ako stariji budu znali dijeliti nadu - poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal Vinko Puljić naglasio je kako je spoznaja prvi korak, ali i da ništa od toga neće biti ako se ne spusti u srce. Živeći svoj kršćanski identitet, vjernik je prorok jer ukazuje na hod prema vječnosti, poručio je kardinal Puljić naglasivši kako je proroštvo svećenika svjedočenje i ugrađivanje nade koja je utemeljena na uskrslom Kristu.

Apostolski nuncij mons. Pinto prenio je okupljenima pozdrav i blagoslov pape Franje te također spomenuo primjer blaženog kardinala Alojzija Stepinca, kao uzora jakosti u hrvatskom narodu.

- Ovogodišnja tema ‘Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva’ podsjeća na sliku proroka. Proročanstvo je poseban oblik objave koji ujedinjuje riječ i znak te tako omogućuje promatranje objavljenog sadržaja. Ovom definicijom koja se nalazi u rječniku pokušava se rasvjetliti sadržaj Svetog pisma nadvladavajući zajedničku zamisao koju karakterizira ako je najava budućnosti. Umjesto toga radi se o objavi preko osobe, Proroci našeg vremena nazivali su tako te svećenike. O tim je ličnostima kardinal Gualtiero Bassetti rekao da je njihovo nasljeđe živo i aktualno te svjetlo za naše dane - istaknuo je apostolski nuncij mons. Pinto.

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Teološko-pastoralni tjedan otvorio je dekan zagrebačkog KBF-a, prof. dr. fra Mario Cifrak koji je podsjetio na riječi pape Franje izrečene 17. travnja 2018. u kapeli Doma svete Marte te se dotaknuo potrebe proroka u Crkvi. Naglasio je kako su proroci Isusovi učenici progonjeni kroz povijest iako su mirotvorci.

- Na Petrovo 1997. je kardinal Kuharić, koji se rodio prije 100 godina, ovako rekao ređenicama: ‘Danas kad smo u demokraciji, u slobodi, kad Crkva ima otvorene široke prostore svoga djelovanja, ne bih vam mogao obećati da vas šaljem u krvavu kupelj, ali mogu vam obećati tešku borbu. Ni u totalitarizmu niti demokraciji Isus Krist ne prestaje biti znak osporavan, ne prestaje biti progonjen. U ateističkom totalitarizmu bio je zajedno sa svojom Crkvom krvavo progonjen, ali u demokraciji će Crkva biti podmuklo progonjena. S raznih bi strana razni optužitelji htjeli bi Crkvu zarobiti u svoje interese, optužbe i sudove.’ Je li bio prorok? - poručio je dekan fra Cifrak.

Potom su krenula predavanja na 59. teološko-pastoralnom tjednu prema rasporedu koji možete vidjeti ovdje.
 
Izvor: Informativna katolička agencija