Od:
Do:

Susret župnika sjemeništaracâ s odgojiteljima u Sjemeništu

Susret župnika sjemeništaracâ s odgojiteljima u SjemeništuZAGREB, 9. 3. 2020.
Godišnji susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u sjemeništu održan je u ponedjeljak 9. ožujka u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Inicijator skupa bio je rektor preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno s odgojiteljima u sjemeništu pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo druženjem nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 23 župe, iz koliko dolaze sjemeništarci, na susret su se odazvala desetorica župnika. Veći broj ispričao se zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza u svojim zajednicama.

Nakon molitve za uspjeh Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu uslijedila je riječ dobrodošlice rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg susreta koji je bio koncem prošle školske i vjeronaučne godine, 13. svibnja 2019. godine. Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Zahvalio je i župnicima koji su sjemenišnu zajednicu u ovoj pastoralnoj godini ugostili u svojim župama, za vrijeme redovitih izleta po nad/biskupijama Crkve u Hrvata. Rektor je također iznio statistiku broja sjemeništaraca po biskupijama i školskim odjeljenjima; govorio je o perspektivi rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna misa, predvođenje pobožnosti, odlazak na župna hodočašća, dekanatski susreti ministranata i sl.) i potaknuo je svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika. Rektor Pavlaković iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu, predstavivši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u sjemeništu. Okupljenim župnicima potom se obratila gošća susreta magistra psihologije i vanjska suradnica sjemeništa Antea Brzović koja je govorila o svojim zapažanjima u radu sa sjemeništarcima te je ponudila određene poticaje župnicima u tom vidu. Uslijedila je rasprava i izmjena mišljenja o kvaliteti i osobnim svojstvima budućih sjemeništaraca budući da nadolaze i upisi u Sjemenište koji će biti početkom lipnja. Razredni odgojitelj (prefekt) vlč. Goran Bužak izvijestio je župnike o trenutačnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, a duhovnik sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao je župnike sjemeništaraca s duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli. Župnici su imali prigodu i za susret sa sjemeništarcima u dvorištu sjemenišnog kompleksa.