Od:
Do:

Vlč. Tihomir Kosec predvodio duhovnu obnovu za sjemeništarce

Vlč. Tihomir Kosec predvodio duhovnu obnovu za sjemeništarceZAGREB, 17. i 18. 9.2021.
U petak i subotu 17. i 18. rujna ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je prva duhovna obnova u novoj sjemenišnoj godini. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije i župnik u župi svete Marije Magdalene u Knegincu.

Kako bi sjemeništarcima približio način na koji Bog djeluje u životu čovjeka vlč. Kosec poslužio se lukom i strijelom ističući da Bog pogađa čovjeka u središte njegovog bića, u srce. Kroz zanimljivu prezentaciju s fotografijama iz različitih razdoblja njegova života vlč. Kosec ilustrirao je kako se put do ostvarenja svećeničkog poziva odvijao u njegovom životu. Gospodin je postupno otklonio sve druge želje koje su se javljale u njegovom srcu (biti pilot, vojnik, glazbenik, muž...), jer one nisu predstavljale pogodak u središte bića. Tek s prepoznavanjem svećeništva kao Božje volje za njegov život, srce je bilo doista pogođeno te se smirilo u Gospodinu, kako kaže sv. Augustin.

Vlč. Kosec ohrabrio je sjemeništarce da dopuste Gospodinu da i njih pogodi u srce, da kroz molitvu traže da im pokaže put koji je za njih odabrao, kako bi doista postali ono što jesu, ono za što su stvoreni. Iz vlastitog iskustva, voditelj duhovne obnove, dao je sjemeništarcima savjete kako otkrivati Božju volju za vlastiti život te ih upozorio na neke zaprjeke koje se često javljaju na tom putu, posebno na utjecaj svijeta koji odvlači čovjeka od onog bitnog i čini da mnogo svog vremena potroši na površnosti.

Nadalje, vlč. Kosec istaknuo je da na Božjem putu kršćanin treba biti spreman na kušnju koja se može pretvoriti u nešto vrlo plodonosno, ako se kroz nju prolazi s vjerom. Bilo je vrlo zanimljivo čuti njegovo svjedočanstvo o prolazu kroz bolest uzrokovanu korona virusom koja je kod njega izazvala ozbiljne simptome. Vlč. Kosec posvjedočio je kako je u molitvi vapio Gospodinu i upućivao mu pitanje „zašto?“. Odgovor je stigao nakon nekog vremena kada je upravo zahvaljujući iskustvu bolesti kroz koju je prošao stekao uvjete da kao svećenik uđe u bolnice i donese milost svetih sakramenata mnogim bolesnicima.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu pomirenja; zajedno sa svojim sjemenišnim odgojiteljima sudjelovali u misnim slavljima i u euharistijskom klanjanju te tako ojačali duh za izazove nove sjemenišne i školske godine pred njima.

Na kraju duhovne obnove rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, zahvalio je vlč. Kosecu na spremnosti da predvodi duhovnu obnovu koja je ujedno bila i svojevrsna uvertira u duhovne vježbe koje će sjemeništarci imati sredinom listopada ove godine, a koje će u Baškim Oštarijama predvoditi mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski.


 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika