Od:
Do:

Biskup Mrzljak susreo se sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem

Biskup Mrzljak susreo se sa saborskim zastupnikom Veljkom KajtazijemVARAŽDIN, 7. 6. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, susreo se u četvrtak 7. lipnja s Veljkom Kajtazijem, narodnim zastupnikom u Hrvatskom saboru, predstavnikom 12 nacionalnih manjina u IX. sazivu Hrvatskog sabora.

Uz zastupnika Kajtazija, na susretu su bili i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, Ivana Karamarko iz Ureda saborskog zastupnika, Matijaš Oršoš, predstavnik naselja Parag, Eduard Oršoš, predstavnik naselja Donje Vratno i Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

Na početku susreta zastupnik Kajtazi zahvalio je biskupu Mrzljaku na srdačnom prijemu i obavijestio ga o svim aktualnostima, događanjima i inicijativama koje su dosad učinjene za Romsku nacionalnu manjinu, ponajprije na području Varaždinske biskupije. Biskup Mrzljak obavijestio je prisutne o djelovanju, aktivnostima i započetim projektima, u okviru Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije te je istaknuo iskrenu pastoralnu skrb i blizinu koju Crkva želi trajno svjedočiti vjernicima romske nacionalne manjine na području Varaždinske biskupije.

Zastupnik Kajtazi upoznao je biskupa Mrzljaka s nadolazećim romskim praznikom Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu Samudaripen/Holokaust koji se obilježava u mnogim europskim zemljama 2. kolovoza, u Republici Hrvatskoj na lokaciji romskog groblja u Ušticama pored Jasenovca.
Također, zastupnik Kajtazi obavijestio je biskupa Mrzljaka kako je, obilazeći romska naselja diljem Varaždinske biskupije u kojoj se Romi najčešće izjašnjavaju kao Romi katolici, čuo zamolbu samih mještana u romskim naseljima kako žele da se u njihovim sredinama podigne središnji križ ili neki drugi vjerski simbol kao što je to već učinjeno na poticaj mjesnih župnika u nekim naseljima. Biskup Mrzljak podržao je iznesenu inicijativu uz naglasak kako je važno, uz vjerske simbole koji zasigurno odgajaju i svjedoče pripadnost, biti u zajedništvu s obiteljima, djecom i mladima te ostalim članovima crkvene zajednice na području župa gdje se nalaze romska naselja.

Pri kraju susreta izmijenjeni su prigodni pokloni uz iskrene želje da se započeta suradnja, susreti i razgovori nastave u budućnosti. Prilika za zajedničko euharistijsko slavlje i susret u Varaždinskoj biskupiji biti će već u mjesecu listopadu kada će se obilježiti u katedrali spomendan romskih blaženika.
 
Tekst: Kristina Čačić
Fotografije: Marko Domiter