Od:
Do:

Izaslanstvo Zrinske garde Čakovec te Matice hrvatske Ogranak Čakovec na primanju kod biskupa Mrzljaka

Izaslanstvo Zrinske garde Čakovec te Matice hrvatske Ogranak Čakovec na primanju kod biskupa MrzljakaVARAŽDIN, 27. 12. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak primio je u četvrtak, 27. prosinca 2018. izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde Čakovec na čelu s predsjednikiom Đurom Belom te Matice hrvatske Ogranak Čakovec koje je predvodio predsjednik Ivan Pranjić.

Uz čestitanje prigodom Božića i Nove godine biskup Mrzljak, inače redoviti član Zrinske garde, upoznat je s ovogodišnjim intenzivnim radom Garde i čakovečke Matice, čija su rukovodstva biskupu zahvalila na suradnji i pomoći u njihovom djelovanju.

Na susretu je bilo riječi i o predstojećem obilježavanju 9. siječnja, kada se navršava 100. obljetnica odcjepljenja Međimurja od Mađarske i pripojenja matici Hrvatskoj, u čemu je neizmjerni doprinos dalo tadašnje međimursko svećenstvo. Također, bilo je riječi i o proslavama pojedinih nadnevaka vezanih uz Zrinske i Frankopane tijekom iduće godine.

Među ostalim navršava se 100. godišnjica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice 30. travnja 1919. godine, a želja je Zrinske garde da se taj događaj i sada primjereno obilježi na nacionalnoj razini kao što je to bilo prije jednog stoljeća.

Bojan Kocijan