Od:
Do:

Slavlje Božje riječi i ekumenska molitva za jedinstvo kršćana u Legradu

Slavlje Božje riječi i ekumenska molitva za jedinstvo kršćana u LegraduLEGRAD, 24. 1. 2020.
U petak, 24. siječnja 2020., u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Legradu održano je slavlje Božje riječi i molitva za jedinstvo kršćana. Slavlje su predvodili Davorka Horvat, župnica Evangeličke crkvene općine Legrad, i vlč. Silvio Košćak, župnik Župe Presvetog Trojstva Legrad i upravitelj Župe Uznesenja BDM Đelekovec. U zajedništvu molitve i čitanja Svetog Pisma sudjelovalo je stotinjak legradskih evangelika te katolika iz Legrada i Đelekovca. Slavlje je pjesmom vodio legradski zbor „Schola Ss. Trinitatis“.

Nakon pročitane Božje riječi, župnica Davorka Horvat istaknula je da je Hrvatima na prvom mjestu prioriteta uspjeh i bogatstvo, a altruizam i empatija na 20. i 21. mjestu.

- Ne možemo, a da se na zapitamo gdje su kršćani, gdje je radosna vijest u jednoj katoličkoj kršćanskoj zemlji? Živimo u površnom svijetu, gdje ćemo najbolje proći ako ne iskačemo, ako idemo za strujom, ako ne talasamo, ako prihvatimo sve što nam netko servira, ako naše evanđelje završava baš poput drugih evanđelja. -

Svima okupljenima uputila je pitanje: “Gdje bi se Isus uklopio u ovakav naš svijet?“ Župnica Horvat sve je potaknula na zauzetije svakodnevno življenje kršćanskih vrijednosti kojima se učimo od Krista, u Pismu.

-Evanđelje nam danas daje odgovor, na drugačiji specifičan način. Evanđelje nas, baš poput Gospodina Isusa Krista koji je uvijek činio Božju volju, tjera na akciju. Evanđelje danas, od nas katolika i evangelika, traži da se probudimo, da se prisjetimo da smo svi Božja djeca, otkupljenja i spašena krvlju Kristovom. I možda nećemo svi iscjeljivati bolesne, izgoniti zle duhove, ali svakako možemo voljeti, oprostiti, suosjećati, pomoći, primijetiti, nazvati i posjetiti. Neka nama u Legradu altruizam i empatija budu među prvima na listi prioriteta.-

Prije završnog blagoslova vlč. Košćak zahvalio je vjernicima obiju župa na otvorenosti za zajedničku molitvu. Zajedništvo dviju kršćanskih denominacija u Legradu se živi niz desetljeća. Treba istaknuti da su svojim dolaskom u Legrad evangelici prvi posijali sjeme Božje riječi. Danas se zajednički projekti obiju denominacija ostvaruju i na civilnom i na crkvenom području. Stoga Legrad može predstavljati primjer početka istinskog jedinstva Crkve koje je još uvijek na putu prema svojoj punini.
Silvio Košćak