Od:
Do:

Uz spomendan sv. Nikole i dan grada Varaždina biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u crkvi sv. Nikole

Uz spomendan sv. Nikole i dan grada Varaždina biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u crkvi sv. NikoleVARAŽDIN, 6. 12. 2017.
U srijedu 6. prosinca, na spomendan svetog Nikole biskupa ujedno i Dan grada Varaždina, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Varaždinu.

S biskupom Mrzljakom su slavili mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, domaći župnik i dekan Zapadnovaraždinskog dekanata preč. Stjepan Najman te brojni drugi svećenici iz dekanata, ali i šire. Sve svećenike i vjernike najprije je srdačno pozdravio domaćin, preč. Najman, a najviše se zahvalio ocu biskupu što je pohodio njihovu župu. Posebno je pozdravio varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, kao i sve ostale vjernike i ‘oce našega grada koji pod zaštitom svetoga Nikole bdiju nad svima nama i vode nas putem dobra’. Biskup Mrzljak pridružio se čestitkama naglasivši kako je stoljetni zaštitnik našega grada i ove župe bio biskup iz davnih kršćanskih vremena, ali istovremeno ‘čovjek koga Crkva pamti te zbog toga sveti Nikola ima poruku za svakoga od nas’.

U svojoj homiliji biskup je podsjetio kako je u gradu Varaždinu na spomendan svetog Nikole dvostruka svečanost: Crkva slavi svog zaštitnika svetog Nikolu biskupa, a grad također slavi svoj dan. Dodao je kako se time međusobno isprepliću dvije institucije koje su međusobno odvojene, Crkva i država, a upravo je sveti Nikola, nastavio je otac biskup, onaj koji spaja i koji može čovjeku biti uzor kako treba živjeti.

- Nedavno smo bili svjedoci javne diskusije o tome što je to sekularna država i kakva bi ona trebala biti. U njoj se, prema tome, ne bi trebalo isticati ni vjersko, a ni bilo kakvo drugo opredjeljenje. Ljudi bi se na temelju ljudskosti i humanizma trebali naći, ne navodeći svoje životno opredjeljenje ili zauzetost za stvari koje valja činiti. Mi vjernici osjećamo kako smo pripadnici i Katoličke crkve, ali i pripadnici grada i države u kojoj živimo. Zato zaista možemo promatrati svetog Nikolu kao onoga koji nas povezuje. Čovjek ne može biti razdvojen. Sjećamo se vremena kada se na silu htjelo uvjeriti ljude kako je vjera privatna stvar i osjećaj koji je u nama i našoj obitelji, ali nipošto u školi, gospodarstvu, politici, u društvu općenito. Kako izostaviti takvu bogatu prošlost i dobre stvari koje Crkva može ponuditi svakom čovjeku? Naglasak je na ponuditi, ne na prisiliti. Sam Gospodin Isus je propovijedao i pozivao, nije naređivao. Svoje je apostole pozivao riječima: “Dođite k meni, ako želite”. Slušali smo kako Isus šalje učenike u svijet propovijedati i naviještati mir. To Crkva čini već skoro 20 stoljeća i te vrijednosti čuva nepromijenjenima. Stoljeća, države i sistemi su prolazili, ali sveti Nikola je ostao uvijek kao mirotvorac čineći dobro čovjeku. Crkva želi služiti u svakom državnom poretku i vlasti, ali nikada ne zatajiti svoje osnovno poslanje. Ne može se Crkva prilagoditi vremenu ili sustavu. Često ćemo čuti kako se Crkva ne zna prilagoditi 21. stoljeću, kada je čovjek silno napredovao u mnogočemu, a Crkva je ostala na onom starom, ali onom što je Isus povjerio učenicima kao bogatstvo koje će povezivati ljude. Poslanje Crkve u svakom vremenu je upozoravati čovjeka gdje je njegov cilj i kako do njega doći, a upravo to na poseban način čini u vrijeme došašća. To nikako ne znači da Crkva govori o tome da smo mi ovdje na Zemlji kao u ‘čekaonici’ gdje čekamo na susret s Onim koji nam je dao život, nego nas Crkva poučava kako treba provoditi dane koje nam je Božja providnost odredila. Crkva nas poučava kako trebamo urediti svoj osobni, obiteljski i društveni život da bi zaista mogli navješćivati mir. Taj mir počinje u svakome od nas i kada promatramo svijet pun svađe, ratova i mržnje, pitamo se odakle sve to. To, naravno, sigurno nije iz vana, već svaki nemir i zlo proizlaze iz čovjeka. Papa Franjo nas upozorava da moramo biti širitelji mira. Isus kaže učenicima: “U koju god kuću uđete, recite najprije ‘Mir kući ovoj!’”. On je taj koji donosi mir, a Crkva čuva taj mir i poziva ljude da zajedno ostvare mir. Sveti Nikola predstavlja tu vrijednost iz prvih stoljeća Crkve - poručio je u propovijedi varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Pjevanje je izvedbom predivnih skladbi animirao Župni zbor Donum, a nakon svete mise u crkvi je one najmlađe, ali i sve koji su se tako osjećali, slatkišima i jabukama obradovao sveti Nikola.
 
Goran Damjanić