Od:
Do:

Sveta misa u Starom gradu u Ludbregu uz procesiju s relikvijom Krvi Kristove

Sveta misa u Starom gradu u Ludbregu uz procesiju s relikvijom Krvi Kristove LUDBREG, 30. 8. 2018.
U četvrtak 30. kolovoza nastavljen je program vjerskog događanja “Dani ludbreške Svete nedjelje”. U večernjim je satima u atriju Staroga grada varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio svetu misu.

U intimnom ambijentu okupio se velik broj vjernika, a s biskupom je slavilo desetak svećenika mjesne Crkve. Prije početka euharistijskog slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, mons. Josip Đurkan, župnik Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu i upravitelj svetišta. Mons. Đurkan je zahvalio i izrazio dobrodošlicu svima koji su organizirano ili u privatnom aranžmanu pristigli u ludbreško svetište.

- Želimo večeras ponovno učiti istinu kako Bog ljubi svijet i kako Isus ljubi nas kada je bio spreman za nas proliti zadnju kap svoje svete krvi - kazao je mons. Đurkan.

U svojoj homiliji vjernicima, varaždinski biskup Josip Mrzljak je podsjetio kako od prvih kršćanskih vremena hodočasnici odlaze na posebno draga mjesta koja im nešto znače. Mjesta u kojima se posebno štuju Isus i njegova majka Blažena Djevica Marija.

- Ovdje u Ludbreg već stoljećima hodočaste mnogi vjernici. Čvrsto vjerujemo da se u euharistiji događa čudo u kojem Isus dolazi k nama pod prilikama kruha i vina. To je veliko otajstvo, misterij, i nije lako povjerovati. Nikada do kraja ne možemo razumjeti ni shvatiti zašto Bog na taj način želi biti s nama. Zato je euharistija uvijek onaj trenutak kada, ponajprije, slušamo što nam Bog govori i tada na temelju Božje riječi koju smo prihvatili prepoznajemo upravo Božju ljubav i prisutnost među nama. No, taj njegov dar, ali i tajnu, moramo prepoznati kako bi nam to otajstvo vjere pomoglo na našem životnom putu. Čuli smo svetog Petra kako nam u poslanici kaže da vrijeme svoga proputovanja proživimo u bogobojaznosti. Proputovanje, to je naš život. Imamo cilj kamo trebamo doći. Svjesni smo kako smo na proputovanju i znamo da imamo konačni cilj. Pitanje je kako ćemo ići na tom putu ljudskoga života. Zahvalni smo što na zemlji ne lutamo i ne sumnjamo u konačni cilj. Zato nam i sveti Petar govori kako ‘nismo otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvi Krista nevinoga i neokaljanog jaganjca.’ To je ta velika vrijednost kojom smo otkupljeni od zla i vječne propasti. Oprani Kristovom krvi možemo ići prema konačnom cilju. Sigurno je da na tom putu možemo zastati, čak i zalutati, posumnjati ili ne prepoznati cijenu otkupljenja. Božja riječ se ne sluša samo ušima, već i srcem, te iz tog bogatstva vjere nastojimo živjeti. No, potrebno je neprestano osluškivati što nam Bog govori, a On nam govori u tišini. Dakako da na našem životnom putu ima puno napasti koje čovjeka mogu obeshrabriti i odvesti krivim putem. Zato Isus kaže molite da ne padnete u napast. Taj je poziv upućen svakom vjerniku da budemo neprestano ljudi molitve. Molitva, dakako, nije samo izgovaranje riječi, već je ono što nosimo u sebi kada prihvaćamo svoj križ ne bježeći od žrtve u životu. Ići putem kojim nas Isus poziva nije jednostavno ni lako, ali to je pravi put na kojem nećemo lutati - poručio je varaždinski biskup.

Nakon euharistijskog slavlja mons. Mrzljak je predvodio procesiju s relikvijom Krvi Kristove kroz središte Ludbrega prema župnoj crkvi. U procesiji su molitvom i pjesmama sudjelovali brojni vjernici, a čitavo slavlje pjesmom su uveličali članovi Mješovitog župnog zbora. Potom su se u crkvi pjevale pohvale Krvi Kristovoj, Litanije i Večernja, a molila se i Getsemanska ura.
 
Goran Damjanić