Od:
Do:

Biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbreg

Biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u LudbregLUDBREG, 30. 8. 2018.
U četvrtak 30. kolovoza održano je u Ludbregu biskupijsko hodočašće ministranata/ica i vjeroučenika, koje je okupilo preko 350 mladih, zajedno sa njihovim vjeroučiteljima i animatorima.

Susret je započeo u 9 sati ispred zavjetne kapelice, gdje je sve prisutne pozdravio vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za Pastoral duhovnih zvanja i ministranata, koji je ujedno i organizator ovoga susreta.

Mladi su se zatim podijelili u 28 radnih skupina koje se vodili animatori i vjeroučitelji, koji su sa njima kroz katehezu, igru i kviz obradili temu „Evanđelje“ u kojoj su razmišljali o važnosti poruke Evanđelja za nas i za cijeli svijet, jer nam u toj Riječi dolazi i progovara sam Isus Krist, koga zatim vidimo i susrećemo u svetoj Euharistiji.

Nakon prigodne kateheze, mladi su mogli pristupiti svetoj ispovijedi, da bi mogli dostojno sudjelovati i u svečanom misnom slavlju koje je započelo u 11 sati. Na misi je bilo prisutno 15 svećenika, zajedno sa bogoslovima, sjemeništarcima i časnim sestrama, a predslavio je preč. Matija Pavlaković, rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. Pjevanje na misi je predvodio združeni dječji zbor župe Ludbreg i župe Sračinec.

U svojoj propovijedi, temeljnoj na evanđeoskom izvještaju o mladiću koji nije krenuo za Isusom zbog svoga velikog bogatstva (Mk10,17-22), preč. Pavlaković je pozvao mlade da se preispitaju na što njih Isus zove kada ga susreću i kako odgovaraju na poziv da ga u svojem životu slijede, osobito ako ih poziva u sveta duhovna zvanja. Pozvao je mlade da, usprkos svemu, odaberu Isusa i da vide u svojim životima što ih sputava u tome odabranju, jer što ima ljepše od Isusa, jer on jedini može dati punu sreću.

Preč. Pavlaković je završio propovijed riječima: „Dragi ministranti i ministrantice! Hvala vam što ste danas prepoznali trenutak i odazvali se ovom susretu. Vidite da niste sami, da ima mnoštvo vaših vršnjaka i vršnjakinja  koji u svojim župama marljivo i velikodušno služe Kristu. Ustrajte na tome putu na koji vas je Isus pozvao. Molite dragog Isusa za revnost i ustrajnost; molimo ga svi zajedno da bude spremnosti i velikodušnosti u svim mladim srcima, da svi osjete da ih Bog zove i da imaju hrabrosti prihvatiti i spremno Bogu odgovoriti – Evo me Isuse! Ja želim biti tvoj svećenik, redovnik ili redovnica! Isus te voli i govori tvome srcu: „Dođi i idi za mnom!“ Da li ga čujemo? Amen"

U prinosu darova, mladi su molili za postojeće i nova duhovna zvanja u Crkvi, za sebe, svoje prijatelje i obitelji, da budu u svojoj radosti i mladosti vjerni nasljedovatelji evanđeoskih istina. Na kraju mise sve je pozdravio u ime biskupa i svima zahvalio vlč. Siniša Dudašek.
 
Nakon mise je uslijedila pauza za ručak, a zatim su mladi, predvođeni animatorima, krenuli u procesiji u župnu crkvu pred relikviju Predragocjene Krvi Kristove na zahvalno klanjanje, koje je vodio vlč. Dudašek, koji je u molitvi pred Presvetim i završio ovo hodočašće riječima:  „Isuse Kriste, Dobri Pastiru, primi našu poniznu zahvalnost za tvoju živu prisutnost na našim oltarima i našim životima. Sve nas blagoslovi, a osobito sva zvanja koja, Duhom Svetim, neprestano darivaš svojoj Crkvi. Budi uz papu, uz naše biskupe, svećenike i misionare i sve posvećene osobe; učini da daju primjer pravog evanđeoskog života narodima kojima ih ti darivaš. Ojačaj i učvrsti u ustrajnosti sve koji se spremaju za sveti Red i za posvećeni život; da ostanu vjerni u svojoj nakani. Umnoži Gospodine radnike Evanđelja u svojoj Crkvi da naviještaju tvoje ime svim narodima i plemenima. Osobito te molim, čuvaj ove mlade, naše obitelji i naše župne zajednice; udijeli im raspoloživosti i velikodušnosti da te slijede u svojim životnim zvanjima ili zanimanjima. Svrni Gospodine svoj pogled na nas i milostiv nam budi. Amen.“