Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak slavio svetu misu sa sudionicima hodočašća "Marijanski zavjet za domovinu"

Biskup Josip Mrzljak slavio svetu misu sa sudionicima hodočašća "Marijanski zavjet za domovinu"VARAŽDIN, 27. 6. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je svetim misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u četvrtak 27. lipnja za sudionike Marijanskog zavjeta za domovinu.

Biskup je na početku euharistije srdačno pozdravio hodočasnike i zaželio im dobrodošlicu kazavši kako se ovim misnim slavljem svi želimo pridružiti ovoj velikoj molitvenoj akciji za našu domovinu. Podsjetio je mons. Mrzljak kako smo prije nekoliko dana proslavili Dan državnosti, te kako je bilo puno govora o tome što sve treba činiti za domovinu, ali malo je bilo rečeno o tome da za nju treba i moliti.

Podsjetimo, „Marijanski zavjet za Domovinu“ odvija se već petu godinu zaredom, a organizator je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu. Put ovogodišnjeg zavjetnog hodočašća dugačak je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Hodočašće je krenulo 8. lipnja iz Osijeka, a završit će 21. kolovoza u Dubrovniku. Hodočasnici i ove godine prolaze svim većim hrvatskim marijanskim svetištima, a ruta od 80-ak kilometara prolazi ponovno i kroz Varaždinsku biskupiju.
Tako su nakon Bjelovara i Križevaca hodočasnici stigli u Reku nedaleko Koprivnice nakon čega ih je put preko Ludbrega doveo u srce naše biskupije - Varaždin.

Nakon što su proslavili svetu misu i imali se prilike susresti s varaždinskim biskupom, hodočasnici su nastavili svoj put u smjeru Hrvatskog zagorja. Inače, inicijator hodočašća „Marijanski zavjet za Domovinu“ je hrvatski branitelj Anđelko Đerek koji je, prošavši poznati Camino – put sv. Jakova, došao na ideju da se tako nešto napravi i u Hrvatskoj, ali da bude povezan s marijanskim svetištima. Bratovština trenutno broji više od tisuću članova, a što se tiče ovogodišnjeg odaziva i tijeka hodočašća, organizatori su zadovoljni, te sve koje žele i mogu pozivaju da se uključe prema željama i mogućnostima.

Spomenimo svakako kako je Marijanski zavjet za Domovinu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja te Ministarstva zdravlja, a tijekom protekle četiri godine u njemu je aktivno sudjelovalo više od 5 000 hodočasnika.
 
Goran Damjanić