Od:
Do:

Varaždinski vjernici 329. puta ispunili zavjet dan Majci Božjoj Bistričkoj

Varaždinski vjernici 329. puta ispunili zavjet dan Majci Božjoj BistričkojVARAŽDIN - MARIJA BISTRICA, 30. 6. – 1. 7. 2018.
Proteklog je vikenda, 30. lipnja i 1. srpnja, održano 329. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Organizacija i koordinacija ovogodišnjeg hodočašća pripala je Župi svetog Vida, a hodočašću su se tradicionalno pridružile i druge župe okolice grada Varaždina, kao i ostale župe Varaždinske biskupije.

Središnje misno slavlje hodočašća - zavjetnu svetu misu vjernika grada Varaždina - u nedjelju 1. srpnja u 11 sati u crkvi blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Nekoliko stotina pješaka okupilo se u subotu 30. lipnja u 3 sata izjutra u varaždinskoj katedrali na službi Riječi i blagoslovu hodočasnika, nakon čega su krenuli na hod dugačak pedesetak kilometara. Njih su, kao podrška i logistika, pratili brojni hodočasnici automobilima, a bio je nemali broj onih koji su na hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj išli biciklima.

Okupljanje pješaka, kao i svih drugih hodočasnika, bilo je u crkvi na Vinskom vrhu nakon koje je uslijedila ulazna procesija u bistričko svetište.

Procesija sa svijećama

Nakon tjelesnog odmora i okrijepe hodočasnika, u večernjim je satimaje varaždinski biskup Josip Mrzljak, predvodio hodočasničku svetu misu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, a posebno je lijep i dojmljiv, kao doduše i svaki puta, bio Put svjetla - procesija sa svijećama na Kalvariji.

U nedjelju 1. srpnja, na glavni hodočasnički dan, hodočasnicima pješacima pridružili su se i drugi vjernici pristigli u ovo marijansko svetište automobilima ili organiziranim autobusima. Hodočasnici su mogli sudjelovati u zajedničkoj molitvi križnoga puta na bistričkoj Kalvariji, a vrhunac hodočašća bila je zavjetna sveta misa koju je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s dvadesetak svećenika.

Svetom euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija u kojoj su sudjelovali svećenici te članovi Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije koji su nosili kip Blažene Djevice Marije s Isusom.

Okupljene je najprije pozdravio rektor Hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, preč. Domagoj Matošević, a posebno one hodočasnike koji su dan ranije pješice stigli na svoje odredište.

Blaženi Alojzije - sveti primjer kršćanskoga života

Varaždinski se biskup na početku mise zahvalio na dobrodošlici, a kako se sveta misa slavila u crkvi posvećenoj blaženom Alojziju Stepincu, biskup je podsjetio kako se ove godine spominjemo Stepinčeve 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja blaženim i to upravo na Mariji Bistrici.

- U ovim godinama smo u iščekivanju njegova proglašenja svetim. No, to iščekivanje nije u nestrpljivosti, nego u živoj vjeri i nakani da nastojimo još više upoznati lik i djelo blaženog Alojzija i da ga još više možemo nasljedovati. On nam može biti sveti primjer kršćanskoga života - kazao je biskup.

Na početku svoje homilije na Mariji Bistrici, biskup je simbolično upitao okupljene koji je smisao ovog njihovog hodočašća. Dao je i odgovor, odnosno rekao kako se on može sažeti u ulaznu pjesmu “..Majko Božja Bistrička, mi smo tvoji putnici, mi smo tvoja dječica. Umnoži našu vjeru, učvrsti ufanje...” Upravo to je glavni razlog svakoga od nas ovdje što smo tu - “Umnoži našu vjeru”, poručio je biskup Mrzljak.

Umnoži našu vjeru Marijo

- Upravo u ovom svetištu se pitamo što to znači vjerovati. Ne bilo kako, već kršćanski vjerovati. Postoje različita vjerovanja i zaista je potrebno se pitati što mi kršćani vjerujemo. Ne vjerovati u nešto, već vjerovati Nekome. Umnoži našu vjeru Marijo, kao što si ti vjerovala. A sjetimo se samo kako je Marija vjerovala. Ponekad mislimo da je Mariji bilo lako vjerovati, ali ona je sigurno bila prestrašena tijekom i nakon susreta s anđelom Gabrijelom. Ali isto tako čula je one ohrabrujuće riječi “Ne boj se”. Na temelju Marijine vjere, kao što je ona rekla: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi”, tako bismo i mi trebali - rekao je mons. Mrzljak.

Biskup je govorio i o tome kako nam se često nude neka druga vjerovanja, odnosno mudrosti ovoga svijeta.

- Često se pitamo trebamo li vjerovati Božjim mudrostima ili možda nekim drugim ‘mudrostima’ ovoga svijeta. Kome vjerovati? Svjedoci smo kako će mnogi odustati upravo od te Božje mudrosti i više se prikloniti ljudskim mudrostima. U vrijeme kada je nastala Knjiga mudrosti, židovski je narod živio u okruženju poganskih naroda koji su bili nevjernici ili su pak vjerovali u božanstva koja su željela uništiti ili napakostiti čovjeku. Zato sveti pisac tvrdi kako ‘Bog nije stvorio smrt, niti se raduje propasti života, već je sve stvorio da opstane’. Bog, dakle, nije stvorio smrt, ona je grijehom ušla u svijet. Ali upravo zato Isus ulazi u našu ljudsku povijest da bi prošao kroz smrt i nas vodio kroz smrt u život - rekao je biskup.

"Gdje je ta kršćanska Europa?"

Izrael je živio u okruženju poganskih naroda, ali u kakvom okruženju mi danas živimo, upitao je biskup.

- Kakvo je okruženje u našoj domovini u tzv. kršćanskoj Europi? U svijetu? O tome bismo mogli puno razgovarati. Ne možemo izabrati neko drugo vrijeme koje bi nam više odgovaralo. Zato se pitamo kako danas živjeti i pripremiti se za konačni trenutak. Ljudsko iskustvo nam govori da je smrt konačna, da nakon nje više nema ničega. Stoga su nam razumljive i poučne riječi današnjeg evanđelja kada Isus govori nadstojniku sinagoge kojem je kćer na umoru: “Ne boj se, samo vjeruj!”. Te riječi su upućene i svakome od nas. Možda su nas snašle razne životne nevolje, bolesti, ne bojte se, samo vjerujte. Možda si na umoru, ti ili tvoj bližnji, ne boj se, samo vjeruj. Možda si prezren ili odbačen, ljudi te ne razumiju, ne boj se, samo vjeruj. U mnogim teškim trenucima i nesrećama života možemo uputiti ove Isusove riječi. No, gdje je ta naša čvrsta vjera? Nismo li mi često poput Petra koji je sumnjao? I mi smo u raznim osobnim, obiteljskim ili društvenim sumnjama i nedaćama. Postoji uvijek ona svjetlija strana života, sjetimo se zborne molitve koju molimo, a koja kaže: “Bože, po krštenju smo postali sinovi svjetla. Molimo te da nas nikad ne obavije tama zablude već da uvijek svijetlimo istinom.” To je, braćo i sestre, polazišna točka našega života - krštenje. No, krštenje nije samo sjećanje na neki događaj iz djetinjstva, već mi sada ovdje živimo svoje krštenje. Živimo u sakramentu Božje prisutnosti među nama i pitanje je koliko smo mi svjetlo. Zato i danas ovdje želimo pojačati to svoje krsno svjetlo. Krsnu svijeću nastojimo osvjetljivati našim životom, istinom u kojoj živimo - poručio je biskup tijekom propovijedi na 329. varaždinskom zavjetnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj.

Pjevanje je tijekom zavjetne svete mise animirao Župni zbor svetog Vida. Hodočašće je završeno oproštajnom procesijom u bistričkoj bazilici u poslijepodnevnim satima, a spomenimo kako će u ponedjeljak 2. srpnja biskup Mrzljak u varaždinskoj katedrali u 19 sati predvoditi svetu misu zahvalnicu za 329. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj.
 
Goran Damjanić
fotografije: Siniša Conar i Goran Damjanić