Od:
Do:

Ministranti Varaždinske biskupije sudjelovali na međunarodnom hodočašću ministranata u Rimu

Ministranti Varaždinske biskupije sudjelovali na međunarodnom hodočašću ministranata u RimuRIM, 29. 7. - 4. 8. 2018.
Pod geslom „Traži mir i idi za njim!” (Ps 34,15b) u Rimu je od 29. srpnja do 4. kolovoza 2018. održano Međunarodno hodočašće ministranta u organizaciji Međunarodnog saveza ministranata Coetus Internationalis Ministrantiuma (CIM), na kojemu su sudjelovali i ministranti Varaždinske biskupije u pratnji vlč. Branka Sajkovića, a u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije.

Prema procjenama okupilo se oko 70 000 ministranata iz 19 zemalja Europe i svijeta, najviše iz Njemačke, njih oko 50 tisuća. Iz Hrvatske je na susretu sudjelovalo 210 ministranta iz Đakovačko-osječke, Bjelovarsko-Križevačke, Splitsko-makarske i Varaždinske biskupije.
Središnji dio susreta bila je molitva za mir s papom Franjom na Trgu sv. Petra u utorak. U programu je bilo predstavljanje svih skupina, pjesma, molitva i druženje. U 18 sati na Trg je došao papa Franjo, koji je pozdravio ministrante i predvodio večernju molitvu te na kraju okupljenima podijelio svoj apostolski blagoslov. Ministranti su Papi postavili pet pitanja, među ostalim – Kako od služenja na oltaru doći do svetosti? „Potreban je napor kako bismo uvijek činili dobro i postali sveti – odgovorio je Papa – ali put svetosti nije za lijene ljude. Kako bismo išli prema svetosti Isus nam je dao jednostavan program: zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Kako bismo konkretizirali zapovijed ljubavi, Isus nas je upozorio na milosrdna djela. Ona su zahtjevan put, ali su nadohvat ruke svima. Dostatno je da se svatko od nas počne pitati: Što ja mogu danas učiniti kako bih izišao u susret potrebama svojega bližnjeg? – rekao je Papa te dodao – Vjerujte mi, čineći tako doista možete postati sveti, muškarci i žene koji preobražavaju svijet živeći Kristovu ljubav.

Na pitanje kako mir, koji si darujemo tijekom mise, ponijeti i izvan naših crkvi, papa Franjo je odgovorio ističući da traženje mira započinje od malih stvari. Primjerice, u vlastitom domu, nakon svađe s braćom, zatvaram li se u sebe, uvrijeđen, ili pokušavam učiniti korak prema bratu. Jesam li spreman upitati se u svakoj situaciji: što bi Isus učinio na mom mjestu? Ako to činimo, i nastojimo to odlučno staviti u praksu, nosit ćemo Kristov mir u svakodnevni život i bit ćemo graditelji i oruđe mira – istaknuo je Papa.

Jedno je pitanje bilo kako vratiti Kristu i Crkvi brojne mlade koji više ne sudjeluju na misi. Nije potrebno mnogo riječi – rekao je papa Franjo – važnija su djela, blizina, služenje. Mladima su – uostalom kao i svima – potrebni prijatelji koji daju dobar primjer, koji rade ne očekujući nešto zauzvrat. Na taj način dajete da se osjeti koliko je lijepa zajednica vjernika, jer Gospodin boravi među njima, i kako je lijepo biti dio obitelji Crkve.

Ministranti su bili smješteni u Domu hrvatskih hodočasnika “Ivan Merz”, a tijekom boravka u Rimu obišli su značajna sveta mjesta i molili na njima: U Kalistovim katakombama, u bazilici sv. Petra, Bazilici sv. Pavla izvan zidina, Bazilici sv. Križa Jeruzalemskog, Bazilici sv. Ivana Lateranskog, na Svetim Stubama, u Bazilici sv. Marije Velike, kod Koloseuma, u Zavodu sv. Jeronima. Po povratku s hodočašća zastali su u Padovi i posjetili baziliku Sv. Antuna Padovanskog i molili na njegovu grobu.
 
tekst: Siniša Dudašek
fotografije: Đakovačko-osječka nadbiskupija