Od:
Do:

Započelo 328. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Započelo 328. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj BistričkojVARAŽDIN - MARIJA BISTRICA, 1. 7. 2017.
Tristotinjak hodočasnika vođenih vjerom, ljubavlju i osobnim nakanama uputilo se u subotu 1. srpnja rano ujutro na 328. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Iako je kišovito vrijeme predomislilo neke koji tradicionalno prve subote u srpnju hodočaste Majci Božjoj i ove je godine prvi dan zavjetnog hodočašća okupilo lijepi broj vjernika župa grada Varaždina, ali i okolice.
 
Kao i svake godine, hodočašće je započelo u varaždinskoj katedrali Službom riječi koju je, u 3 sata ujutro, predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Uslijedio je hodočasnički blagoslov nakon kojeg su prisutni krenuli na put dugačak gotovo 50 kilometara.
 
U 14 sati hodočasnici su se okupili na Vinskom Vrhu odakle su, predvođeni varaždinskim biskupom, krenuli ulaznom procesijom u svetište Majke Božje Bistričke.
 
- Naši stari su se zavjetovali, a mi kao što primamo i neka druga dobročinstva od naših starih, tako smo primili i duhovnost i vjeru. Zato je važno da to što su nam dali da čuvamo i da znamo te običaje dalje prenijeti. Hodočašća su važna iskustva vjere. To je bilo od starine, a vjerujemo kako će pratiti Crkvu neprestano kroz povijest kao i ovo Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina - kazao je otac biskup.
 
Zavjetno hodočašće Varaždinaca dokaz je da Kristova Riječ i nakon 2000 godina živi među nama i da nije samo slovo na papiru.
 
- Dakako, hodočašće je ponuda, a mi smo se već po krštenju zavjetovali ići putem koji se zove Isus Krist. Da li ovdje ili na nekom drugom mjestu uvijek će biti onih koji će izvršavati svoj zavjet - poručio je mons. Mrzljak.
 
Organizator ovogodišnjeg hodočašća je župa svetog Nikole iz Varaždina.
 
- Malo nas je manje bilo nego inače, ali mi koji smo vjerni - radosni smo - kazao je župnik župe svetog Nikole, preč. Stjepan Najman.
 
Vjernici koji su pješačili, pred vratima Marije Bistrice nisu krili sreću. Emerik Benček iz Kučan Marofa peti je puta pješačio.
 
- Jako puno mi znači odlazak na Mariju Bistricu, meni, ali i obitelji. Nakana je uvijek za obitelj - kaže Emerik.
 
- Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj znači mi jako puno. Vjera me nosi. Nije mi teško podnositi fizičku bol, ako imam cilj. Ako je Isus trpio, možemo i mi - kaže Snježana Keglević iz Kučan Marofa.
 
Dejan Pintarić iz Kneginca prvi je puta na ovom pješačkom hodočašću.
 
- Ja sam pješačio iz Biškupca, a moj sin Petar pridružio mi se ispod Bele. Nadam se da će naše putovanje sretno završiti. Supruga ide svake godine, a prošle godine je operirala koljeno pa idem umjesto nje - kaže Dejan.
 
- Bilo mi je lijepo, malo naporno, ali noge ne bole. Druge godine ću isto ići - kazao je devetogodišnji Petar Pintarić.
 
Prvi dan ovog zavjetnog hodočašća završit će hodočasničkom svetom misom na otvorenom u 19.00 sati te procesijom sa svijećama “Put svjetla” na Kalvariji u 21.00 sat.


Goran Damjanić