Od:
Do:

Gotovo 1500 učenika zahvaljujući svojim vjeroučiteljima razgledalo izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“

Gotovo 1500 učenika zahvaljujući svojim vjeroučiteljima razgledalo izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“VARAŽDIN, 1. - 22. 10. 2017.
Krajem listopada svoja je vrata zatvorila izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” postavljena, kako i sam naziv sugerira, povodom proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Ukupno je u tri tjedna, koliko je izložba bila postavljena, prostorom palače Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu prošlo gotovo 2000 posjetitelja i to je brojka samo onih koji su organizirano posjetili izložbu.

Izložbu, kojoj je organizator bila Varaždinska biskupija, a suorganizator Gradski muzej Varaždin, vidjelo je nešto malo manje od 1500 učenika osnovnih i srednjih škola najvećim dijelom iz Varaždinske županije. Zahvaljujući angažmanu i trudu vjeroučitelja, svi su oni putem 313 kataloških jedinica mogli vidjeti najvažnije događaje iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Bila su izložena i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja,  kao i multimedijski sadržaji. Za posjet izložbi vjeroučitelji su se pripremali na svojim stručnim skupovima kako bi posjet izložbi sa vjeroučenicima ispunio i svoju edukativnu svrhu.

Izložbu su, osim đaka i njihovih vrijednih vjeroučiteljica i vjeroučitelja, razgledali brojni svećenici, redovnici, redovnice te ostali puk Varaždinske biskupije. Da se radi o iznimno vrijednom događaju važnom za kulturu, duhovnost i turizam grada Varaždina i Varaždinske biskupije, potvrđuje i otvorenje na koje su stigli uvaženi gosti. Uz varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, generalnog vikara mons. Antuna Perčića, kancelara preč. mr. Ivana Raka i druge istaknute svećenike Varaždinske biskupije, otvorenju je nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Među dvjestotinjak gostiju na otvorenju izložbe, posebno je sve obradovao dolazak pomoćnih zagrebačkih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog, kao i bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka.

Sve u svemu, iako se izložba više u Varaždinu ne može razgledati, sasvim će se sigurno jako dugo pamtiti i utkati trag dobrote u svakog onog koji je njome kročio. No, svi koju nisu uspjeli pogledati izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ ili koji bi pak htjeli vidjeti je ponovno, priliku će imati ubrzo. Naime, iduće godine izložba će gostovati u još tri grada Varaždinske biskupije. Najprije u Muzeju Međimurja u Čakovcu, od 16. veljače do 18. ožujka, potom u Muzeju grada Koprivnice, od 18. svibnja do 18. lipnja, a na kraju i u Lepoglavi, u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, od 13. srpnja od 20. kolovoza 2018. godine.