Od:
Do:

U palači Herzer održana pretpremijera filma Jakova Sedlara “Varaždinska biskupija”

U palači Herzer održana pretpremijera filma Jakova Sedlara “Varaždinska biskupija”VARAŽDIN, 11. 10. 2017.
U sklopu događaja “Srijeda u muzeju”, u srijedu 11. listopada u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, održana je pretpremijera filma “Varaždinska biskupija”. Film o Varaždinskoj biskupiji, čiji je redatelj Jakov Sedlar, a autor teksta Hrvoje Hitrec, još je jedan u nizu događaja i programa posvećenih obilježavanju 20. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije. Promocija filma savršeno se uklopila u vremensko-prostornu dimenziju palače Herzer, budući da je u istoj zgradi nedavno otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” koju je moguće razgledati do 22. listopada.

Što se tiče filma, riječ je o dugometražnom dokumentarnom uratku u kojemu se na informativan način govori o Varaždinskoj biskupiji, s prikazom povijesti njezina nastanka, ali i vjerskih i kulturnih posebnosti i znamenitosti, kao i prirodnih ljepota područja na kojima se prostire.

Mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, kazao je kako je promocija ovog filma samo jedan u nizu događaja kojima Varaždinska biskupija slavi svoju veliku obljetnicu. Cijela ova godina je, kaže, u duhu 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

- Svi smo pozvani da pokažemo što sve donosi jedan život u biskupiji. Da to nije samo sveta misa, nego da je to mnogo šire, da je tu i karitativno i kulturno djelovanje. Povijesno gledano imamo što pokazati u Varaždinskoj biskupiji. 20 godina nije puno kada gledamo kroz povijest, ali u životu jednog čovjeka jest puno. Sama povijest Varaždinske biskupije nije duga, ali povijest Crkve na ovim prostorima je dosta duga, možemo reći 13. stoljeća koliko i povijest kršćanstva u Hrvata. Sve to nas poziva da se ne umorimo, nego da ono što su nam ostavili naši preci njegujemo i nastavimo dalje - poručio je mons. Antun Perčić.

U filmu su, između ostaloga, prikazani povijesni momenti poput materijala o uspostavljanju Varaždinske biskupije, o čemu govore prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej i kardinal Franjo Kuharić, zatim proslava 600. obljetnice čuda u Ludbregu, kada je kao Papin izaslanik stigao kardinal Jozef Tomko, kao i ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka, na kojemu je, uz novoga biskupa, govornik bio i kardinal Josip Bozanić. Posebni dio filma odnosi se na sjećanja biskupa Mrzljaka o kardinalu Stepincu, bratu njegove bake te njegovu krizmanom kumu s kojim je bio posebno vezan.

Predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, preč. dr. sc. Mario Kopjar, rekao je nešto više o materijalima, odnosno povijesnim izvorima, koji su bili temelj za nastanak ovog dokumentarnog filma.

- Film sadrži bogatstvo povijesnog sadržaja, što kulturnog, što vjerskog. Ponosni smo da o 20. godišnjici možemo zabilježiti trag te daleke povijesti. Film je zanimljive građe. Od samog osnutka kada je utemeljena biskupija; zabilježeni su razni govori poput onog kardinala Franje Kuharića, zatim prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja. Osim toga, popraćeni su i ostali elementi oko samog osnivanja biskupije, kao i ono što je prethodilo njezinu osnivanju. Prikazan je i sadržaj ustoličenja drugog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka koji daje poruku narodu. Ono što je važno za izdvojiti je da u filmu možemo vidjeti bogatstvo naše biskupije, baštinu koju trebamo čuvati. Ovo je prikaz bogatstva ne tako stare biskupije, jer smo relativno mladi, ali to je bogatstvo koje pokazuje svoju povijest; unutrašnjost i ljubav koja se gaji preko različitih elemenata - kazao je preč. dr. sc. Kopjar.

Film traje 55 minuta i sniman je najsuvremenijom tehnikom. Interpret teksta je Joško Ševo, a producent mons. Josip Mrzljak. Spomenimo i kako je ovo u palači Herzer bila pretpremijera filma o Varaždinskoj biskupiji, dok će premijera, rečeno je na promociji u srijedu, biti oko božićnih blagdana u varaždinskom HNK.
 
Goran Damjanić