Od:
Do:

Predstavljena knjiga o životu fra Hadrijana Franje Boraka

Predstavljena knjiga o životu fra Hadrijana Franje BorakaCESTICA, 17. 11. 2017.
Povodom stote obljetnice rođenja prof. dr. Hadrijana Franje Boraka (Radovec/Cestica, Župa Križovljan,14. studenoga 1915.) prije dvije je godine u Osnovnoj školi Cestica održan međunarodni znanstveni simpozij. Sva iznesena predavanja i svjedočenja, kao i brojni dokumenti iz njegova života i rada u Hrvatskoj i inozemstvu, objavljena su u zborniku, odnosno knjizi, predstavljenoj u petak 17. studenoga u Cestici. Između ostalih, u knjizi se mogu pronaći dokumenti o školovanju fra Boraka u rodnoj župi, zatim u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Varaždinu, kao i na studiju teologije u Škofjoj Loki te poslije u Rimu gdje je po završetku školovanja kao profesor radio na Sveučilištu i jedno vrijeme bio duhovnikom u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

U Rimu je prof. dr. sc. Hadrijan Franjo Borak bio od 1941. godine, a po povratku u Hrvatsku 1970. godine nastavio je svoj znanstveni rad u Zagrebu. Prof. dr. sc. fra Hadrijan Franjo Borak umro je 4. ožujka 1993. u Zagrebu te je pokopan 8. ožujka u kapucinskoj grobnici na Mirogoju.

Zbornik radova tiskan je na 364 stranice B-5 formata, a uredio ga je fra dr. sc. Anto Barišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U prvom dijelu do 221 stranice objavljena su predavanja sa spomenutog simpozija, a potom slijede svjedočenja, među kojima su svoja sjećanja na jednog od najobrazovanijih ljudi rođenih u Župi Križovljan i općini Cestica iznijeli, među ostalima, Mariska Varady-Parisi iz Beča.

Prije predstavljanja knjige blagoslov na sve prisutne zazvao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je predvodio i molitvu te čestitao svima koji su radili na knjizi. O knjizi i djelovanju fra Hadrijana u Hrvatskoj i inozemstvu govorili su fra prof. dr. sc. Vinko Škafar iz Maribora, doc. dr. sc. Andrea Filić, profesorica iz Zagreba, i p. Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina, a zbog spriječenosti voditeljice simpozija Katice Obadić predstavljanje je vodio Franjo Talan iz Križovljana.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili ravnateljica škole Nevenka Turščak i križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran, a zahvalu svima koji su doprinijeli da se simpozij održao i zbornik izdao uputio je načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. U ime Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koje je član bio i prof. dr. fra Hadrijan Franjo Borak, nazočnima se obratio fra Jure Šarčević,

Između izlaganja pojedinih predstavljača, u kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je Muški zbor Župe Križovljan, Ženska klapa Angeluš i Ženski zbor Stellarium iz Cestice.
 
Franjo Talan