Od:
Do:

Predstavljen film "Varaždinska Regina angelorum"

Predstavljen film "Varaždinska Regina angelorum"VARAŽDIN, 15. 3. 2017. 
Novi znanstveno-obrazovni film "Varaždinska Regina angelorum" o štovanju Bogorodice i marijanskoj baštini na području Varaždinske biskupije predstavljen je na prvoj projekciji filma, priređenoj u palači Herzer varaždinskog Gradskog muzeja u srijedu 15. ožujka pred mnogobrojnim gledateljima iz javnog, crkvenog i kulturnog života baroknoga i biskupskoga grada Varaždina i okolice.

Varaždinska biskupija sudjelovala je svojom potporom u izradi filma te se na prvoj projekciji okupljenima obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak, dok su o realizaciji filma govorili voditeljica projekta, scenaristica i redateljica dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, producent prof. Alojzije Prosoli i uime koproducenta ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

Riječ je o desetom filmu u sklopu projekta "Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine" te je dovršen u prigodi ovogodišnjeg jubileja 20. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

Film je nastao u produkciji Udruge Prosoli – Sveta glazba i Real grupe d.o.o., te u koprodukciji Gradskog muzeja Varaždin i Obiteljske televizije Laudato. Kroz 57 minuta prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji, predstavlja kulturološki putopis kroz istaknuta ali i pojedina nedovoljno poznata svetišta od Lepoglave i Veternice do mnogih drugih zagorskih, međimurskih i podravskih župa i mjesta, te u samoj završnici prikazuje sakralnu baštinu biskupskoga grada Varaždina.

Kroz multidisciplinarni presjek baštine audio-vizualni prikaz stavljen je na impresivna dostignuća baroknog razdoblja u arhitekturi, književnosti i likovnoj umjetnosti, uz poseban naglasak na djela Ivana Rangera, stara djela i molitvenike na hrvatskokajkavskom jeziku, stihove suvremenih pjesnika Ivana Goluba i Ernesta Fišera, ali i etno baštinu ovog područja koje je obilježeno barokom i sakralnim napjevima, te nezaobilaznim anđelima koji se provlače kroz sve, osobito marijanske, motive na svim djelima.

Na predstavljanju filma ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini rekao je kako se po prvi put Muzej upustio u avanturu stvaranja filma smatrajući kako varaždinska regija doista zavrijeđuje ovakav sveobuhvatan prikaz mariološke baštine na njezinu području.

Biskup Mrzljak istaknuo je kako je ovo uistinu "Marijina večer" jer Bogorodica ima veliku važnost, ne samo u kršćanskom životu, nego je obilježila i kulturna postignuća na raznim područjima te je bogatstvo marijanske baštine u Varaždinskoj biskupiji ovim djelom sabrano na jednome mjestu, i to u filmskoj kao jednoj značajnoj umjetnosti suvremenog društva. Bez Marije mnogo toga u vjeri, umjetnosti i kulturi ostalo bi pusto i prazno, rekao je biskup te zaželio da se s marijanskim blagom putem ovog filma upoznaju župne zajednice, škole i šira javnost.

Voditeljica projekta dr. sc. Mihanović-Salopek osvrnula se na realizaciju filma od ideje do završnice. Kazala je kako se željelo pobliže predstaviti glasovita marijanska svetišta, ali i manje poznate kutke koji svjedoče o raširenom štovanju Bogorodice na ovim područjima, dodavši da bogata marijanska baština obvezuje da je se prikaže i približi današnjim naraštajima. Zahvalila je ustanovama i pojedincima koji su pridonijeli ostvarenju filma, a zahvalama svima koji su sudjelovali u projektu pridružio se i producent Prosoli, dok je predstavljanje svojim stihovima o Varaždinu uzveličao književnik Ernest Fišer.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan