Od:
Do:

Uz župni blagdan u Donjoj Voći predstavljeni život i pastoralno djelovanje dr. Stjepana Kranjčića

Uz župni blagdan u Donjoj Voći predstavljeni život i pastoralno djelovanje dr. Stjepana KranjčićaDONJA VOĆA, 11. 11. 2018.
Ove će godine Katolička Crkva u Hrvatskoj brojnim događanjima obilježiti 100 godina od rođenja dr. Stjepana Kranjčića, svećenika Zagrebačke nadbiskupije na glasu svetosti, inače rodom iz Petrijanca u Varaždinskoj biskupiji.

U srijedu 5. prosinca u 17 sati varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u župnoj crkvi svetih Petra i Pavla u Petrijancu povodom 100 godina rođenja dr. Kranjčića, a njegov život i pastoralno djelovanje predstavljeni su protekloga vikenda i u Donjoj Voći povodom proslave župnog blagdana.

Naime, na blagdan svetog Martina biskupa, u nedjelju 11. studenoga, u istoimenoj župnoj crkvi u Donjoj Voći uoči misnoga slavlja, o kreposnom životu dr. Kranjčića te o plodovima njegova župničkog djelovanja govorila je dr. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Istaknula je da je ove godine Stjepanu Kranjčiću 100 godina rođenja i 50 godina smrti te da je tim povodom u tijeku Godina Stjepana Kranjčića. Govorila je o njegovu rođenju u Petrijancu u skromnoj obitelji s desetak djece, o njegovu putu do svećeništva, o njegovoj beskompromisnosti u suprotstavljanju komunističkom sustavu kada je djelovao kao kapelan u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu. Približila je i njegovu službu bilježnika Nadbiskupskoga duhovnoga stola od 1947. do 1950., Udbin progon iz Zagreba te Kranjčićevo dvogodišnje djelovanje kod sestara karmelićanki u Hrvatskom Leskovcu gdje je napisao doktorat iz kanonskoga prava te pastoralno pomaganje svojem prijatelju župniku Franji Kuhariću u obližnjem Rakovu Potoku.

Predstavljajući ga kao svećenika Stepinčeve vojske te ističući kako su Kuharić i Kranjčić zajedno posjećivali Stepinca u zatočeništvu u Krašiću, dr. Baran istaknula je da je Kranjčić glas svetosti ipak zaslužio po kreposnom životu kao župnik u Križevcima, gdje je djelovao od 1952. do 1968., kada je umro u Rimu nakon neuspjele operacije tumora na mozgu. Predavačica je naglasila da su otada na Kranjčićev grob na križevačkom groblju vjernici dolazili individualno, sve do osnivanja Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ godine 2007.

Otada se članovi Udruge organizirano skrbe o predstavljanju Kranjčićeva djelovanja, prikupljaju svjedočanstva o njegovu životu i djelovanju te se i okupljaju u križevačkoj župnoj molitvenoj zajednici „Stjepan Kranjčić“. Po Kranjčićevu duhovnu poticaju Udruga organizira tri manifestacije iz kršćanske kulture koje su na nacionalnoj razini: Dane hrvatskih svetaca i blaženika, Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ te Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, o čemu se može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr, www.sveci.kranjcic.hr, www.knjizevni.kranjcic.hr i www. djecji.kranjcic.hr.

Nakon predstavljanja župnika Stjepana Kranjčića održano je misno slavlje koje je, u koncelebraciji s više svećenika, predvodio profesor na KBF-u u Zagrebu fra Danijel Patafta.
 
Izvor: Informativna katolička agencija