Od:
Do:

Otkrivena “Stopa sv. Martina” - Donja Voća postala dio kulturne hodočasničke martinske karte

Otkrivena “Stopa sv. Martina” - Donja Voća postala dio kulturne hodočasničke martinske karteDONJA VOĆA, 12. 11. 2017.
U nedjelju 12. studenoga ispred župne crkve svetog Martina biskupa u Donjoj Voći svečano je otkrivena stopa svetog Martina. Time se ova drevna martinska župa, koju resi barokna crkva svetog Martina duge povijesti i bogate umjetničke baštine, pridružila Varaždinskim Toplicama, Svetom Martinu na Muri, Martijancu i Virju, župama Varaždinske biskupije gdje se također nalazi “Stopa svetog Martina” koju je 2003. godine oblikovao suvremeni francuski kipar Michel Audiard.

Osim toga, u Hrvatskoj su 44 crkve posvećene ovom francuskom svecu. Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba od 2007. godine do danas u Hrvatskoj je postavio šesnaest “Stopa sv. Martina”, odnosno ova u Donjoj Voći je sedamnaesta po redu: 2007. Dugo Selo, 2008. Virje, 2010. Donje Selo na Šolti, 2011. Sumartin na Braču, 2011. Tar Vabriga u Istri, 2012. Velika Trnovitica u blizini Garešnice, 2013. Vranjic u zaleđu Splita, 2014. Lovčić kod Brodskog Stupnika, 2014. Ščitarjevo, 2015. Martijanec, 2015. Ližnjan u Istri, 2015. Mali Lošinj, 2016. Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice.

Organizatori svečanosti u nedjelju u Donjoj Voći bili su Općina Donja Voća, Župa svetog Martina biskupa predvođena župnikom vlč. Markom Zadravcem i Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska, a u priču su se uključili i vrijedni učitelji i učenici Osnovne škole Andrije Kačića Miošića. Svetu je misu tim povodom predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Crkva u Donjoj Voći time je postala dio europske baštine, kao i kulturne hodočasničke martinjske putne karte, odnosno velikog puta “Via Sancti Martini”. Martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a “Stopom sv. Martina” ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe.

Naime, u okviru Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, čiji je cilj promoviranje europskoga kulturnog identiteta u njegovu jedinstvu i raznolikosti, razvija se već cijelo desetljeće europski kulturni itinerar pod nazivom “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”. Vijeće Europe ga je u rujnu 2005. godine ocijenilo Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe i tom prigodom u Martinovu gradu Toursu inauguriralo Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa. Martinski kulturni itinerar na specifičan način objedinjuje sve europske zemlje kroz koje je svetac nekoć prolazio, ali i one u čiju je kulturnu baštinu utkan kult sv. Martina. Na smjernicama što bolje revalorizacije i promidžbe kulta i tradicije sv. Martina te čvršćega povezivanja lokalnih zajednica do danas su osnovani Kulturni centri sv. Martina u Mađarskoj, Francuskoj (2), Sloveniji, Italiji (2), Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu i Hrvatskoj (osnovan 2006. godine).

Dijeljenje je glavna misao ovog velikog martinskog projekta. Jedinstvena je to poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom zbližava martinska mjesta, ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje Stopa sv. Martina promiče i zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva.
 
Goran Damjanić
Fotografije: Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska