Od:
Do:

Miro Denac iz Donje Voće zaređen za svećenika, dan kasnije slavio i svetu misu u rodnoj župi

Miro Denac iz Donje Voće zaređen za svećenika, dan kasnije slavio i svetu misu u rodnoj župiDONJA VOĆA, 29. / 30. 9. 2018.
U subotu 29. rujna, na Miholje, Miro Denac iz Donje Voće zaređen je u rodnoj Župi svetog Martina biskupa za svećenika Katoličke Crkve.

Sveto misno slavlje je u župnoj crkvi predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, a svečanom euharistijskom slavlju je nazočilo mnoštvo vjernika iz Donje Voće i okolnih župa, dok je s biskupom Mrzljakom suslavio velik broj svećenika iz svih krajeva Varaždinske biskupije.

Pozdravljajući sve prisutne koji su ispunili župnu crkvu svetog Maritna, biskup Mrzljak je kazao kako će ovogodišnji blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela crkva u Donjoj Voći dugo pamtiti. Biskup je dodao kako se ovakav veliki događaj u župnoj crkvi u Donjoj Voći vjerojatno još nikada nije dogodio.

- Ovo nije samo Mirin velik događaj ili pak biskupov, već događaj cijele Crkve. Zato se on i zaređuje, da služi Crkvi u posebnoj službi prezbitera, onoga koji će propovijedati, dijeliti sakramente te naravno euharistiju, vrhunac kršćanskoga života. Jer bez euharistije nema prave zajednice Božjeg naroda, a euharistije nema bez svećenika. Zato je ovo radostan događaj za cijelu našu biskupiju - poručio je biskup Mrzljak u uvodu svete mise.

Nakon uvodnog dijela ređenika Miru Denca je pozvao rektor Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu, preč. Anđelko Košćak, inače svećenik Varaždinske biskupije, jamčeći pritom za njega biskupu da je ‘dostojan svete službe’.

Potom je biskup Mrzljak istaknuo ređeniku na kakvu će službu u Crkvi biti uzdignut, a nakon obreda ređenja, vlč. Miru Denca je u svećeničko ruho odjenuo njegov župnik, vlč. Marko Zadravec. Na kraju mise je novozaređeni prezbiter udijelio vjernicima mladomisnički blagoslov.

Vlč. Zadravec je zahvalio mons. Mrzljaku što je u Donju Voću došao zarediti vlč. Miru Denca za prezbitera, a novozaređenom je svećeniku Katoličke Crkve poželio mnogo uspjeha u vinogradu Gospodnjem.

Biskup Mrzljak je uputio čestitke Miri Dencu, župniku, obitelji, prijateljima te svim župljanima koji su molitvama dali svoj doprinos još jednom svećeničkom zvanju.

Mnogo napora i truda je uloženo da bi se došlo do ovoga trenutka. Bog uvijek nagrađuje, jer kada čovjek nešto poduzima na kraju stiže i nagrada. Raduje se naša Varaždinska biskupija još jednom poslaniku u vinogradu Gospodnjem. Želim zaista puno zalaganja, napora i truda u poslanju na koje je danas krenuo - poručio je novozaređenom prezbiteru Miri Dencu varaždinski biskup.

Pjevanje tijekom svete mise animirao je Župni zbor Svetog Juraja na Bregu, a spomenimo svakako kako je ređenju prethodila duhovna obnova koju su u četvrtak, odnosno petak, predvodili kancelar Varaždinske biskupije preč. mr. Ivan Rak i generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Odmah dan nakon ređenja, u nedjelju 30. rujna, vlč. Miro Denac je, također u rodnoj župi, proslavio i svoju mladu misu. Tradicionalno je misi prethodio roditeljski blagoslov kod obiteljske kuće te odlazak u procesiji prema župnoj crkvi i svečanom euharistijskom slavlju. O radosti Župe, ali i cijele mjesne Crkve, dovoljno govori podatak kako je mlada misa posljednji puta u Donjoj Voći slavljena 1980. godine.
 
Goran Damjanić