Od:
Do:

Miro Denac iz Donje Voće na svečanom misnom slavlju zaređen za đakona Varaždinske biskupije

Miro Denac iz Donje Voće na svečanom misnom slavlju zaređen za đakona Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 10. 3. 2018.
Varaždinska biskupija postala je, u subotu 10. ožujka, bogatija za jednog đakona. Naime, pod svetom misom koju je u katedrali Uznesenja BDM predvodio biskup Josip Mrzljak, za đakona je zaređen Miro Denac iz Župe svetog Martina biskupa Donja Voća.

Uz mons. Mrzljaka svečanu je euharistiju suslavio velik broj svećenika Varaždinske biskupije, a u katedrali se okupio velik broj vjernika iz obiteljskog i prijateljskog kruga mladog đakona Mire.

Na početku misnog slavlja biskup Mrzljak je podsjetio okupljeno mnoštvo kako se nalazimo na sredini korizmenog vremena, a četvrta korizmena nedjelja koja je pred nama poziva nas, poručio je mons. Mrzljak, na radost.

- Radujemo se i danas jednom novom đakonu kojeg ćemo zarediti u perspektivi svećeništva. Svima nama kršćanima potrebna je molitva u svakoj službi, a na poseban način onima koji se odazivaju na Božji poziv i koji se stavljaju u službu Isusa Krista i Njegovog evanđelja - kazao je biskup.

Nakon što je Miro Denac, kao kandidat za đakona, javno pristupio na poziv vlč. Ivice Cujzeka, prefekta u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i odazvao se njegovu pozivu riječima “evo me”, vlč. Cujzek je kazao biskupu kako ‘sveta majka Crkva ište da ovog našeg brata zaredite za đakona.’ Nakon što je prefekt jamčio da je kandidat dostojan za službu, biskup je rekao da ‘pomoću Gospoda Boga i Spasitelja Isusa Krista ovoga našega brata izabiremo za red đakonata.’

- Okrijepljen darom Duha Svetoga ovaj naš sin će pomagati biskupu i njegovu prezbiteriju u Službi riječi, oltara i ljubavi. stavljajući se na uslugu svima. Kao služitelj oltara navješćivat će evanđelje, pripremat će žrtvu i vjernicima dijeliti Gospodnje Tijelo i Krv. Osim toga, po biskupovom nalogu bit će mu dužnost da potiče i one koji ne vjeruju i one koji vjeruju da ih poučava u svetom nauku, da predsjeda molitvama, da krsti, prisustvuje vjenčanju i blagoslivlja ga, da nosi popudbinu umirućima i predvodi pogrebne obrede. Uime biskupa ili župnika on će vršiti službu ljubavi. U svemu tome neka s Božjom pomoći tako postupa da ga prepoznate kao pravog učenika, onoga koji nije došao da bude služen, nego da služi. A tebi predragi sine Gospodin dade primjer da činiš ono što je On činio. Đakon, ili sluga Isusa Krista, zdušno vrši Božju volju i radosno služi Gospodinu i ljudima. A kako nitko ne može služiti dvojici gospodara, svako nepoštenje i lakomost smatra se robovanjem kumirima. Budući da slobodno stupaš redu đakonata, treba da i ti budeš muž na dobru glasu, pun Duha Svetoga i mudrosti. Svoju ćeš službu vršiti u beženstvu, što je ujedno znak i poticaj pastoralne ljubavi, a k tome i izvor plodnosti u svijetu. Nošen, naime, iskrenom ljubavi prema Kristu Gospodinu i živeći u savršenom predanju lakše ćeš nepodijeljena srca prianjati uz Krista, slobodnije se posvetiti Bogu i ljudima i spremnije surađivati u djelu preporoda odozgor. Ukorijenjen i utemeljen u vjeri budi neporočan i besprijekoran pred Bogom i ljudima, kao što i dolikuje Kristovu služitelju i djelitelju Božjih otajstava. Ne daj se odvratiti od nade evanđelja čiji moraš ne biti samo slušatelj, nego i služitelj. Čuvajući otajstvo vjere u čistoj savjesti, Riječ Božju što je ustima propovijedaš i očituješ djelima, da kršćanski puk živne duhom i postane čist i Bogu ugodan prinos, a da ti - hitajući u posljednji dan s Gospodinom - od Njega zaslužiš čuti: “Valjaš, slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga” - kazao je, između ostaloga, biskup Josip Mrzljak đakonu Miri Denacu prilikom zaređenja.

Bogoslov je potom pristupio k biskupu te je na pitanje “Obećavaš li meni i mojim nasljednicima poštovanje i poslušnost?” odgovorio potvrdno. Prije završnog biskupovog blagoslova novozaređenom đakonu, uime svih župljana Župe sveti Juraj na Bregu, najsrdačnije je čestitke uputio Danijel Kralj koji je na Brailleovom pismu pročitao dirljivu poruku. Naime, Miro Denac je odlukom varaždinskog biskupa još prije nekoliko godina poslan u ovu međimursku župu na župni praktikum, odnosno stjecanje pastoralnog iskustava, a ondje je svakako stekao brojne prijatelje.

- Služiti Bogu i narodu vrijedan je zadatak, obavljajte ga s veseljem i Kristovom snagom, jer kao što se naš Učitelj nije predao u mukama na križu, tako i Vi ustrajte u vjeri i s radošću slijedite Isusa i učenje koje nam je pokazao. Velika nam je čast i mnogo smo Vam zahvalni što sudjelujete i pomažete u Župi sveti Juraj na Bregu. Gospodin je svakome dao neki dar, pa tako i Vama odličan glas koji skladno odzvanja poput slavuja. Kada navješćujete Božju Riječ ili kada zapjevate, to ništa drugo nije, nego Božja prisutnost u Vama. Neka Vas Bog blagoslovi i Majka Božja štiti u izvršavanju svih Vaših dužnosti. Neka Vas Duh Sveti prati i jača kako biste bez ikakvoga straha i s neizmjernom ljubavlju prema Bogu i svakome čovjeku obavljali svoju službu. Mnogo uspjeha i svako dobro u službi đakona i putu prema svećeničkom zvanju. Na tom putu pratit će Vas molitve svih nas vjernika - poručio je Danijel Kralj đakonu Miri Denacu.

Čestitkama se pridružio i biskup Mrzljak dodavši kako je potrebno da svi zajedno i dalje pratimo novozaređenog đakona u molitvi.
 
Goran Damjanić